Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Újabb elemmel bővül a családtámogatási rendszer

Hamarosan újabb fő pillére lesz a magyar családtámogatási rendszernek, amely a testi, lelki, szellemi egészség elemével bővül.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára, Hornung Ágnes a Baba-Mama Expón elmondta, ezzel az otthonteremtéssel, az anyagi biztonsággal és a döntési szabadsággal együtt immár négy fő pillére lesz a magyar családtámogatási rendszernek.
Az államtitkár hozzátette, hogy már dolgoznak egy olyan csomagon, amely ezt a negyedik pillért fogja támogatni és reményét fejezte ki, hogy ez az újabb intézkedés segítséget nyújt ahhoz, hogy Magyarországon tovább nőjön a boldog családok száma.
A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Családbarát Magyarország Központ közös kiállítóstandján tartott tájékoztatón Hornung Ágnes úgy fogalmazott, az új intézkedést is azért vezetik be, mert a magyar családpolitika is folyamatosan keresi azokat a megújulási pontokat, amelyekkel a rendszert finomhangolni lehet.
Felidézte: a kormány 2010-ben döntött arról, hogy a családokat helyezi a középpontba, akkor indult el egy családbarát fordulat, amely a mai napig is tart és ez alatt a 13 év alatt több mint 30 családpolitikai intézkedés született.
Hornung Ágnes az eddig bevezetett intézkedéseket ismertetve elmondta, hogy a csok 2015-ben indult január 1-től megújul: a családok a leendő és a már meglévő gyermekeik számától függően egy maximum három százalékos kamattal rendelkező, államilag támogatott hitelt vehetnek igénybe, amely a gyermekek számától függően 15, 30, vagy akár 50 millió forint is lehet.
Ezeket a támogatási formákat ugyanúgy a hitelintézeteknél vehetik igénybe a családok, ahogy a korábbi kedvezményt is – tette hozzá.
Az anyagi biztonságról, mint második pillérről szólva az államtitkár hangsúlyozta, hogy 2010 óta ezek az intézkedések voltak a leghangsúlyosabbak, közülük a családi adókedvezményt, a csecsemőgondozási díjat, és az egyszeri személyi jövedelemadó visszatérítést emelte ki, hangsúlyozva, hogy 2021-ben és 2022-ben ezek az intézkedések mintegy négymilliárd forintot hagytak a családoknál.
A harmadik pillér a döntési szabadság lehetősége, amely abban segít, hogy a gyermekvállalás által létrejövő számtalan feladat mellett sem a tanulás, sem pedig a karrier ne jelentsen hátrányt a gyermeket vállalók számára, ezért a bölcsődei férőhelyeket biztosító települések számát háromszorosára növelték – mondta. A kormány, a magyar családpolitika számára rendkívül fontos, hogy azok a gyermeket vállalók, akik szeretnének visszatérni a munka világába, ezt akadály nélkül meg tudják tenni, gyermeküket biztonságos helyen tudhassák – tette hozzá.
A hamarosan bevezetésre kerülő negyedik pillérről szólva Hornung Ágnes az „ép testben ép lélek” elvet hangsúlyozta, hiszen ahhoz, hogy boldogságban lehessen nevelni a gyermeket, a testi lelki egészség elengedhetetlen, a jövőben erre a pillérre még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni.
Fűrész Tünde, a KINCS elnöke arról számolt be, hogy az expón megkérdezett családok túlnyomó többsége egyetért a családtámogatási rendszer intézkedéseivel és azokat igénybe is veszik. Úgy fogalmazott, hogy a családok legnagyobb része szerint Magyarország családbarát ország, ahol érdemes gyermeket vállalni, ezt pedig reprezentatív kutatásaik is igazolják, melyek szerint például a három évnél kisebb gyermeket nevelők 90 százaléka egyetért a családtámogatási intézkedésekkel.
Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője elmondta, hogy az államtitkárság háttérintézményeként számos eszközzel segítik a gyermeket vállalókat a tájékozódásban, honlapjukon többek között nevelési tanácsokkal, családtámogatási kalkulátorral, a csok pluszról szóló információkkal szolgálnak. Emellett gyermekfejlődési kérdőívvel segítik, elsősorban a szakemberek – védőnők, óvónők – munkáját. Azon családok számára is próbálnak segítséget nyújtani, akik a gyermeknevelést a hivatásukkal szeretnék összeegyeztetni a szülők -tette hozzá az ügyvezető. (MTI)