Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Jelentősen, akár 17 forinttal csökkenhetnek a hazai üzemanyagok árai

A benzin ára a régiós átlagár alatt, míg a dízel közel azonos szinten lesz.

Az elmúlt időszakban az üzemanyagok régiós átlagára a benzin esetében 7 forinttal, a dízel esetében 12 forinttal csökkent, míg a héten a hazai kiskereskedelmi árak a benzin és a gázolaj esetében is akár 17 forinttal csökkennek – közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) az MTI-vel.
A szövetség a honlapjára feltett adatok szerint a 95-ös benzin ezen a héten életbe lépett és bejelentett változások alapján május 4-re 627 forintos árával számol, míg a pénteki régiós átlagár 631 forint. A dízelnél 614 forintos magyarországi árral szemben a régiós átlag 612 forint.
A 627 forintos áránál drágábban lehet benzint tankolni Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában, míg olcsóbb Romániában (584 forint), Szlovéniában és Horvátországban (egyformán 607 forint). A dízel 614 forintos magyarországi áránál olcsóbb az a fajta üzemanyag Horvátországban (564 forint), Romániában (580 forint) Szlovéniában (595 forint) és Szlovákiában (603 forint), de többet kell fizetni érte Ausztriában és Szerbiában is.
Közleményében a szövetség fontosnak tartja leszögezni, hogy az üzemanyagárakat döntően a makrogazdasági folyamatok, geopolitikai konfliktusok és a forint árfolyama befolyásolják. Az elmúlt napokban mérséklődtek az olajtermékek árai, a forint erősödése mellett. A kőolaj ára csökkent, amire hatással volt az amerikai nyersolajkészletek váratlan növekedése és a közelgő Izrael-Hamász tűzszünetre utaló jelek is, amelyek enyhítenék a közel-keleti ellátási aggodalmakat.
Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18. helyen, a dízelárak pedig a 15. helyen állnak, a régión belül pedig továbbra is a középmezőnyben vannak: a benzin esetében a negyedik, a dízel esetében pedig a harmadik helyen – közölte a MÁSZ.
A Magyar Ásványolaj Szövetség bízik abban, hogy az árak nyilvánosságra hozatala segíti a hazai üzemanyagpiac összehasonlíthatóságát a környező országokkal – fűzte hozzá közlemény.