Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az MVM-csoport vásárol részesedést a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében

Az állami tulajdonú MVM történetének ez a legnagyobb befektetése.

Az MVM-csoport kötött megállapodást szerdán az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC-vel (SGC) az Azerbajdzsán területén lévő Shah Deniz tengeri földgáz- és kondenzátum mező termelés-megosztási megállapodás 5 százalékos részesedésének megszerzéséről – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter a megállapodást követően az MTI-nek telefonon.
Shah Deniz a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezője, amelyet a BP üzemeltet, részesedés pedig azt jelenti, hogy Magyarország nagy mennyiségű földgázhoz jut – mondta.
A miniszter Magyarország szempontjából óriási jelentőségűnek nevezte az aláírt megállapodást, amelyben rögzítették, hogy 2050-ig melyik fél mekkora mennyiséget termelhet ki a Kaszpi-tenger alól. További potenciális új mezőkben is van kitermelési lehetőség – tette hozzá.
A megállapodás azért is jelentős, mert ha a 2022. évihez hasonló árkrízis alakulna ki, akkor a most kialakított pozíció természetes fedezetet biztosítana. „Amennyit elveszítenénk a réven, azt visszanyernénk a vámon” – fogalmazott Lantos Csaba.
Az állami tulajdonú MVM történetének ez a legnagyobb befektetése – emelte ki a tárcavezető, és jelezte: a tranzakció az állami költségvetést nem terheli, a vállalat saját erőforrásait használta fel. Az ügylet zárása néhány hónap múlva várható.
A miniszter megjegyezte: a Molnak van hasonló léptékű befektetése egy azeri kőolajmezőben, viszont állami cégként az MVM befektetése az első ilyen jelentős tranzakció.
Az MVM-csoportnak a BÉT honlapján közzétett tájékoztatója szerint az 1999-ben feltárt Shah Deniz a világ egyik legnagyobb földgázmezője, amely a Kaszpi-tenger mélytengeri talapzatán, Bakutól 70 kilométerre délkeletre található. A Shah Deniz egy nem társasági formában működő, jogi személyiséggel nem rendelkező partnerség, amelyet a mindenkori tulajdonosok megbízása alapján a BP üzemeltet.
A felek megállapodtak további 4 százalékos részesedés megvásárlásáról az Azerbaijan Gas Supply Company-ban (AGSC), a Shah Deniz gáz- és kondenzátum mezőről termelt földgáz kizárólagos értékesítésére és szállítására létrehozott kereskedő társáságában. A mélytengeri mezőről származó földgázt az AGSC kereskedő cég hosszú távú megállapodások alapján értékesíti és szállítja azeri, grúz, török és európai partnereknek csővezetékeken keresztül.
A Shah Deniz évente körülbelül 29 milliárd köbméter földgázt és körülbelül 60 millió hordó kondenzátumot képes kitermelni. A földgázmező jelentős szénhidrogéntartalékokkal rendelkezik, és csaknem 20 éve stabilan, megbízhatóan termel. Összesen több mint 218 milliárd köbméter földgázt és 371 millió hordó kondenzátumot termelt eddig ki a kezdetek óta – közölték.
Az MVM-csoport a Shah Deniz gázmezőben történő részesedésszerzésével az SGC mellett olyan világvezető energetikai nagyvállalatokkal működik majd együtt, mint a partnerségben tulajdonosként résztvevő BP (29,99 százalék), a Lukoil (19,99 százalék), a TPAO (19 százalék) vagy a NICO (10 százalék).
A tranzakció teljes mértékben illeszkedik az európai uniós diverzifikációs törekvéseihez, a nemzeti energiastratégiához és az MVM-csoport növekedési stratégiához. A tranzakció zárása, azaz az MVM tulajdonba kerülése a zárási feltételek teljesülését követően, 2024 harmadik negyedévében várható az energetikai vállalat közleménye szerint.