Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

David Attenborough természettudós Föld bajnoka címet kapott

A híres brit természettudós, David Attenborough a Föld bajnoka címet kapta az ENSZ Környezetvédelmi Programjától – számolt be róla a BBC hírportálja.

A rangos elismeréssel a 95 éves tudós elkötelezettségét díjazták, amellyel történeteit meséli a természeti világról és a klímaváltozásról. A díjat megköszönve Attenborough ismételten hangsúlyozta, hogy azonnal cselekedni kell a természet és a bolygó védelmében.

A tudós számos népszerű természetfilmet készített, leghíresebb munkái közé tartozik a Kék bolygó és az A Plastic Ocean (Műanyag óceán). Attenborough szerint a környezetvédelem sikertörténetei azt a reményt táplálják, hogy a változás lehetséges.

„Ötven éve a bálnák a kihalás szélén álltak világszerte. Aztán az emberek összefogtak, és ma már több bálna él a tengerben, mint amennyit valaha láttunk. Tudjuk, hogy milyen gondok vannak, és azt is tudjuk, hogyan oldjuk meg őket. Csak az egységes cselekvés hiányzik” – magyarázta.

A tudóst munkásságát méltató Inger Anderson, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) vezérigazgatója kiemelte: „Ha van esélyünk arra, hogy elkerüljük az éghajlat és a biológiai sokféleség összeomlását és megtisztítsuk a szennyezett ökoszisztémákat, az azért van, mert milliók szerettek bele a bolygóba a filmjei és írásai, narrációi miatt”.

Attenborough az 1950-es években kezdett el természettudományi programokon dolgozni, természetfilmjei, amelyek a Föld minden tájának élővilágát mutatták be, világszerte rendkívül népszerűek lettek. Az elmúlt négy évben a bolygót és az embereket érintő klímaváltozásra figyelmeztető felhívásai egyre sürgetőbbeké váltak.

Rick Stafford, a Bournemouth-i Egyetem tengerbiológusa is elismerően szólt Attenborough törekvéséről, hogy jó példákon keresztül győzzön meg a változtatás lehetőségéről. Ugyanakkor hozzátette: „Attenboroughnak sikerült felhívnia a figyelmet az éghajlatváltozásra és a biodiverzitás csökkenésére. Az optimizmus fontos, de a megoldandó fő problémák nem tudományosak, hanem gazdaságiak és politikaiak” – idézte a BBC.

A Föld bajnokai elismerést 2005 óta ítélik oda a környezetvédelemben kiemelkedő tevékenységet végző személyeknek, állami és civil szervezeteknek. 2019-ben mások mellet Costa Rica is megkapta az éghajlatváltozás elleni küzdelemben vállalt úttörő szerepéért, de 2006-ban a Szovjetunió volt elnöke, Mihail Gorbacsov és egy évvel később Al Gore korábbi amerikai alelnök is elnyerte. (MTI)

Fotó: MTI/EPA/Will Oliver