Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhunyt a Kórház a város szélén-sorozat legendája

Elhunyt 82 éves korában hétfőn este Josef Abrhám cseh színész.

A Kórház a város szélén-tévésorozat Blazej doktoraként tett szert óriási népszerűségre is ismertségre.

Drámai és vígjátéki szerepekben egyaránt szerette a közönség, de a hetvenes években játszott Kórház a város szélén sorozatban alakított Blazej doktor szerepével szerezte legtöbb rajongóját. Az 1978 és 1981 között futó szériához 2003-ban készült egy Kórház a város szélén húsz év múlva című évad is.

Abrhám a prágai Színművészeti Akadémia (DAMU) színházi karán tanult. 1962-től három évig játszott a prágai Na Vinohradech Színházban, majd a híres Cinoherni klubhoz szerződött, amelynek 1992-ig az egyik legnépszerűbb színésze volt. Ezután rövid ideig a prágai Nemzeti Színházban is dolgozott, de 1994 után rendszeresen már nem lépett színpadra.

A cseh közönség elsősorban filmes és televíziós szerepei miatt szerette, filmes és tévéfilmes pályafutása már a hatvanas években elkezdődött. Vera Chytilová, a cseh újhullám rendezőjének Mennyezet című diplomafilmjével debütált 1961-ben. Később Játszott Jiri Menzel Koldusopera és Őfelsége pincére voltam című alkotásaiban is. Utolsó filmjei között volt 2011-ben a Václav Havel darabjából készült Odchazeni című politikai szatíra és Az Úr angyala 2 című, 2016-ban bemutatott vígjáték, amelyben Szent Józsefet alakította. 2020-ban színészi pályafutásáért Thália-díjjal tüntették ki.

Abrhám felesége, a színésznő Libuse Safrankova, akit a magyar nézők mások mellett a Hóvirágünnep vagy Az én kis falum című Jirí Menzel-filmből ismerhetnek, 68 évesen, tavaly júniusban halt meg. (MTI)

Fotó: Martin Pauer, Wikipédia