Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Szaúd-Arábia kész növelni kőolaj-kitermelését

A szeptemberre tervezett növelést hoznák előre júliusra és augusztusra.

Szaúd-Arábia kész növelni kőolaj-kitermelését, ha Oroszország kitermelése jelentősen visszaesik az ellene bevezetett nyugati szankciók miatt – jelentette szerdán a Yahoo! Financial hírportál a Financial Times című brit lap olajpiaci forrásokat idéző értesülésére hivatkozva.

A Financial Times diplomáciai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok megbeszéléseket folytatott a termelés azonnali növeléséről, és döntésüket az OPEC+ csütörtöki ülésén jelenthetik be.

Az „OPEC+” néven ismert informális együttműködés a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagjait tömöríti a szervezeten kívüli nagy olajtermelőkkel, Oroszország vezetésével.

A Financial Timest tájékoztató forrás szerint az OPEC+ a kőolajtermelés szeptemberre tervezett növelését hozná előre júliusra és augusztusra.

Szaúd-Arábia, az OPEC vezető kitermelője, korábban visszautasította Washington felhívását, hogy az Oroszországot is magában foglaló OPEC+ csoport tagjaként az általa elfogadott fokozatos emelésnél nagyobb mértékben növelje az olajkitermelést.

A tárgyalások menetét ismerő személyekre hivatkozó lapjelentés szerint Szaúd-Arábia a Biden-kormányzathoz közeledés jeleként egyezett bele abba, hogy megváltoztatja álláspontját és növeli a kitermelést az olajpiaci áringadozások csillapítása érdekében – írta a jelentés. Az értesülések szerint Szaúd-Arábia ígéretet tett arra, hogy a termelés növelésével fog reagálni, ha az olajpiacot ellátási válság sújtja. (MTI)