Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió

Rendkívüli bejelentést tett Putyin

A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősödni látszanak az öt ország között.

Csütörtökön online videóértekezlet formájában kezdődött meg a kétnapos, 14. BRICS-csúcs (öt országból álló csoport: Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) Kína elnökletével. A csúcstalálkozón részt vesznek a szövetség országainak vezetői – Vlagyimir Putyin orosz elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Jair Bolsonaro brazil elnök, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök. Az értekezletet Hszi Csin-ping kínai elnök vezeti.

– A BRICS koalícióra lépése elengedhetetlen egy többpólusú világrend kiépítéséhez – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök június 23-án a XIV. BRICS-csúcstalálkozón.

– Meg vagyunk győződve arról, hogy a BRICS-országok összefogására most minden eddiginél nagyobb szükség van az államközi kapcsolatok többpólusú rendszerének kialakítása érdekében. Ez kulcsfontosságú elveken, főként a nemzetközi jog általánosan elismert normáin alapul – mondta.

Az orosz vezető azt is hangsúlyozta, hogy a kihívások és fenyegetések transznacionális jellege ellen közösen kell fellépni. Kitért olyan globális problémákra is melyek ellen együtt sikeresebben léphetnek fel, köztük a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni küzdelem, a klímaváltozás elleni harc, a veszélyes fertőző betegségek terjedésének megfékezése – adta hírül az Izvesztyija.

Hszi Csin-Ping kínai elnök felszólította a BRICS-országokat, hogy egységesen lépjenek fel az egyoldalú szankciókkal szemben.

– Az igazság oldalán kell állnunk, meg kell védenünk a nemzetközi rendet, amelynek magja az ENSZ és a nemzetközi jog. Fel kell oldanunk a hidegháborús konfliktusokat és a szembenálló felek konfrontációját – hangzott el beszédében.

Indiai üzletláncok nyílhatnak Oroszországban, ezzel egyidejűleg nő a Kínába és Indiába irányuló orosz olajszállítás volumene, valamint Oroszország jelentős mennyiségben exportál műtrágyát a BRICS-országokba.