Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Rendkívüli bejelentést tett Putyin

A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősödni látszanak az öt ország között.

Csütörtökön online videóértekezlet formájában kezdődött meg a kétnapos, 14. BRICS-csúcs (öt országból álló csoport: Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) Kína elnökletével. A csúcstalálkozón részt vesznek a szövetség országainak vezetői – Vlagyimir Putyin orosz elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Jair Bolsonaro brazil elnök, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök. Az értekezletet Hszi Csin-ping kínai elnök vezeti.

– A BRICS koalícióra lépése elengedhetetlen egy többpólusú világrend kiépítéséhez – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök június 23-án a XIV. BRICS-csúcstalálkozón.

– Meg vagyunk győződve arról, hogy a BRICS-országok összefogására most minden eddiginél nagyobb szükség van az államközi kapcsolatok többpólusú rendszerének kialakítása érdekében. Ez kulcsfontosságú elveken, főként a nemzetközi jog általánosan elismert normáin alapul – mondta.

Az orosz vezető azt is hangsúlyozta, hogy a kihívások és fenyegetések transznacionális jellege ellen közösen kell fellépni. Kitért olyan globális problémákra is melyek ellen együtt sikeresebben léphetnek fel, köztük a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni küzdelem, a klímaváltozás elleni harc, a veszélyes fertőző betegségek terjedésének megfékezése – adta hírül az Izvesztyija.

Hszi Csin-Ping kínai elnök felszólította a BRICS-országokat, hogy egységesen lépjenek fel az egyoldalú szankciókkal szemben.

– Az igazság oldalán kell állnunk, meg kell védenünk a nemzetközi rendet, amelynek magja az ENSZ és a nemzetközi jog. Fel kell oldanunk a hidegháborús konfliktusokat és a szembenálló felek konfrontációját – hangzott el beszédében.

Indiai üzletláncok nyílhatnak Oroszországban, ezzel egyidejűleg nő a Kínába és Indiába irányuló orosz olajszállítás volumene, valamint Oroszország jelentős mennyiségben exportál műtrágyát a BRICS-országokba.