Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió

Megindult Szlovákiába a kőolajszállítás a Barátság vezetéken

Rendeződtek a fizetési problémák.

Még a szerdai nap folyamán újraindulhat a Szlovákiába irányuló kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter közlésére hivatkozva. A kőolajszállítás időközben már újra is indult – tájékoztatott néhány órával később a szlovák gazdasági tárca.

A szaktárca a miniszter sajtótájékoztatója után néhány órával már arról tájékoztatott, hogy “a fizetéssel előállt probléma eltávolítása után” helyreállt a Szlovákiába irányuló szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán.

A MOL-csoporthoz tartozó Slovnaft pozsonyi kőolajfinomító sajtószóvivője az MTI-nek megerősítette, a kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken a csütörtöki nap folyamán Magyarország irányában is helyreáll.

– Az, hogy abbamaradt az orosz kőolaj szállítása nem az orosz fél hibájából történt, s a hiba nem is az ukrán fél részéről történt – hangsúlyozta Sulík, aki szerint “a hiba valahol Nyugat-Európában történt”, mivel az oroszok által a tranzitért az ukrán félnek elküldött összeget a bankok nem engedték át, hanem visszaküldték.

A tárcavezető szerint az ukrajnai tranzitért mintegy 10 millió eurót kell fizetnie a Slovnaftnak, ezt az összeget a CSOB bank fogja átutalni. Sulík elmondta: az összeg is jelzi, hogy igazából nem anyagi, hanem műszaki jellegű oka volt a szállítás eddigi fennakadásának. Hozzátette: az, hogy a Slovnaft fizeti ki a kőolaj tranzitdíját az ukránoknak, ideiglenes megoldás, és a kőolajfinomító ezt az anyagi többletkiadást közvetlenül rendezi majd az orosz féllel.

A Barátság kőolajvezeték déli vonalán a múlt csütörtökön állt le a kőolajszállítás, miután az ukrán Ukrtransznafta leállította a tranzitot, mert nem kapta meg az azért járó térítést az orosz féltől. A tranzitdíjat az orosz fél ugyan időben elküldte, de az utalás az európai szankciók miatt visszakerült a Transznyefty számlájára. (MTI)

Fotó: Máthé Zoltán / MTI