Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Liz Truss az Egyesült Királyság új miniszterelnöke

II. Erzsébet királynő bízta meg Liz Truss-t a kormányalakítással.

Liz Truss volt brit külügyminiszter az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután II. Erzsébet királynő kedden, Boris Johnson eddigi miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással.

A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56., a 96 esztendős II. Erzsébet királynő 15. miniszterelnöke, egyben az Egyesült Királyság harmadik női kormányfője Margaret Thatcher és Theresa May után.

Liz Truss a 14. olyan kormányfő, akit az uralkodó személyesen nevezett ki. A királynő első miniszterelnöke, Winston Churchill ugyanis már hivatalban volt, amikor II. Erzsébet hetven évvel ezelőtt, 1952-ben, édesapja, VI. György király halála után trónra lépett.

Liz Trusst és Boris Johnsont a Londontól több mint 800 kilométerre lévő Balmoralban, skóciai nyári rezidenciáján fogadta az uralkodó.

A királynőt először Johnson tájékoztatta hivatalosan arról, hogy lemond a miniszterelnöki tisztségről, miután távozott a kormányzó brit Konzervatív Párt éléről is. II. Erzsébet királynő Johnson bejelentését jóváhagyólag tudomásul vette.

Az ilyenkor szokásos protokollnak megfelelően Johnson javaslatot tett arra, hogy az uralkodó a Konzervatív Párt új vezetőjét, vagyis Liz Trusst nevezze ki miniszterelnöknek.

Johnson látogatása után nem sokkal Truss is megérkezett a skóciai uralkodói rezidenciára, ahol a királynő audiencián fogadta, és formálisan megbízta a kormányalakítással.

Johnson és Truss két különböző repülőgéppel érkezett a Balmoral közelében lévő Aberdeen repülőterére, de Truss gépe a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt csak késve tudott leszállni, így a kinevezési protokoll menetrendje valamelyest csúszott.

Ez azt jelentette, hogy az Egyesült Királyságnak Johnson formális lemondása után hozzávetőleg egy órán keresztül nem volt miniszterelnöke, és erre az időszakra a végrehajtói jogköröket a királynő gyakorolta.

Truss többhavi választási folyamat győzteseként került a Konzervatív Párt élére, miután Johnson az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán, az alsóházi tory frakció nyomására július 7-én bejelentette távozását.

Az utódválasztás eredménye azt jelenti, hogy Liz Truss a miniszterelnöki tisztséget is átvette Johnsontól, miután a Konzervatív Párt kormányon van, és a brit alkotmányosság előírásai alapján a mindenkori kormánypárt vezetője a miniszterelnök.

Truss várhatóan már kedden hozzákezd kormányának megalakításához, és a héten részleteket ismertet cselekvési programjából, mindenekelőtt arról, hogy miként kívánja kezelni az energiaárak – és ennek nyomán a megélhetési költségek – meredek emelkedésének problémáját.

Egybehangzó keddi brit médiaértesülések szerint az új brit miniszterelnök azt tervezi, hogy 18 hónapra a jelenlegi szintek környékén befagyasztja a lakossági energiahordozó-árakat, és a közüzemi szolgáltatók kormánygaranciával támogatott, 10-20 évi futamidőre szóló hitelekből finanszírozhatják a nagy- és a kiskereskedelmi árak közötti különbséget.

Nagy-Britanniában – négy évtizede először – 10 százalék felett jár az éves infláció, és szakértői előrejelzések szerint nem kizárható, hogy a következő hónapokban eléri a 18 százalékot a tizenkét havi inflációs ütem.

Értesülések szerint az új brit miniszterelnök hamarosan a londoni parlament elé terjeszt egy soron kívüli költségvetést is, amelyben egyebek mellett 30 milliárd font (14 ezer milliárd forint) értékű adócsökkentési csomag is lesz. (MTI)