Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kritikus szakaszába lépett az orosz-ukrán háború

Újabb ukrán területeket foglaltak el az oroszok.

Kritikus szakaszába lépett Oroszország Ukrajna elleni háborúja, az utóbbi napokban újabb ukrajnai területekre terjedt át a fegyveres konfliktus – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel pénteken Brüsszelben közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A NATO-országok támogatásának köszönhetően az ukrán fegyveres erők a közelmúltban meg tudták állítani az orosz offenzívát a Donbaszban, és vissza tudtak foglalni területeket – tette hozzá a főtitkár.

A háború okozta energiaválság és az amiatt kialakult infláció „próbára teszik” a Nyugat egységét és szolidaritását. Fontos, hogy a háború eme következményei ne vezessenek az Ukrajna melletti elkötelezettség csökkenéséhez – szögezte le.

– Az árat, amit mi fizetünk, pénzben lehet kifejezni. Az ukránok viszont az életükkel fizetnek – fogalmazott a NATO-főtitkár.

Fontos, hogy a szövetségesek ne hagyjanak fel az Ukrajnának nyújtott segítséggel, folytassák anyagi és katonai természetű támogatásukat, ugyanis – mint mondta – elhúzódó fegyveres konfliktusra kell felkészülni.

– Ha Oroszország abbahagyja a harcot, béke lesz. Ha Ukrajna abbahagyja a harcot, nem lesz többé független ukrán nemzet – jelentette ki Stoltenberg. Ragaszkodni kell a jelenlegi irányhoz – Ukrajna és a magunk érdekében is – tette hozzá.

Antony Blinken a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az Egyesült Államok azt kívánja elérni, hogy Ukrajna „erős diplomáciai pozícióba” kerüljön, ha tárgyalásra kerülne sor Oroszországgal. Közölte: Washington viszont most semmi jelét nem látja annak, hogy Moszkva készen állna komolyan részt venni egy diplomáciai tárgyalásban Kijevvel. Amikor azonban eljön az idő, Ukrajnának a lehető legjobb helyzetben kell lennie erre – mondta.

Blinken dicsérte az elmúlt napok ukrán offenzíváit és az ország déli és keleti részén fekvő területek visszafoglalását. Szerinte ezek valódi eredmények, de „korai lenne megmondani, hogyan alakul a helyzet ezután”. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta továbbá, nagy különbséget lát az ukrán és az orosz katonák harci moráljában. Miközben az ukránok a szabadságukért harcolnak, sok orosznak „fogalma sincs”, miért van Ukrajnában – mondta.

A szövetségesek egységesek maradnak Ukrajna támogatásában, és el fogják számoltatni Oroszországot – tette hozzá az amerikai diplomácia vezetője. (MTI)