Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Felravatalozták II. Erzsébet királynő koporsóját Edinburghban

A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

Felravatalozták hétfőn az edinburgh-i St. Giles székesegyházban a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját. A szertartáson jelen volt III. Károly király.

A néhai királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

II. Erzsébet királynő koporsóját vasárnap szállították Balmoralból a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburgh-i Holyroodhouse-palotába, és innen hétfő délután vitték át a mai formájában a skóciai reformáció nyomán kialakult skót nemzeti egyház, a Church of Scotland 14. századi főtemplomába.

A király nem sokkal a szertartás előtt, repülőgéppel utazott Londonból a skót fővárosba, és a néhai édesanyjának koporsóját szállító autót gyalogosan, három testvérével, Anna hercegnővel, András herceggel és Eduárd herceggel együtt kísérte a Holyroodhouse-ból az Edinburgh óvárosában emelkedő ősi katedrálisba.

A koporsót – amelyet jelenleg a királyi család Skóciában használatos lobogója, a Scottish Royal Standard borít – nyolc katona vitte a járműből a székesegyházban kialakított ravatalhoz.

A koporsón elhelyezték a skót koronát, amelyet manapság ceremoniális eseményeken – elsősorban a skóciai parlamenti évadok megnyitóin – használnak az uralkodó jelképes jelenlétének kifejezéseként. A skót és az angol trón több mint három évszázaddal ezelőtti egyesülése előtt ugyanakkor ezt a koronát viselték a skót uralkodók.

A 16. századi skót korona az Egyesült Királyság legősibb, eredeti formájában fennmaradt koronázási ékszere.

II. Erzsébet királynő ravatalánál a látogatók 24 órán át, kedd estig róhatják le kegyeletüket.

A koporsót ezután repülőgéppel Edinburghból Londonba szállítják a néhai uralkodó egyetlen leánya, Anna hercegnő kíséretében.

A repülőgép a brit királyi légierő (RAF) északnyugat-londoni támaszpontján, Northoltban száll le.

II. Erzsébet királynő koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, majd szerda este átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában.

A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik. (MTI)