Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió

Putyin: Oroszország csapást mért ukrán vezetési pontokra és infrastrukturális létesítményekre

Ez volt a válasz az ukrán terrortámadásokra, köztük a Krími hídon elkövetett robbantásra.

Oroszország masszív precíziós csapást mért ukrán katonai vezetési pontokra, valamint kommunikációs és energetikai létesítményekre – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz biztonsági tanács hétfői ülésén.

Kilátásba helyezte, hogy Oroszország kemény választ ad, ha ezek folytatódni fognak a területén.

Elmondta: a válaszlépések méretüket tekintve arányban állnak majd azzal a fenyegetéssel, amelyet a támadások Oroszország számára jelentenek.

– A kijevi rezsim a tetteivel tulajdonképpen egy szintre helyezte magát a nemzetközi terrorista alakulatokkal, a leggyűlöletesebb csoportokkal. Egyszerűen lehetetlen az ilyen jellegű bűncselekményeket válasz nélkül hagyni – hangsúlyozta Putyin.

Elmondta: a vizsgálat megállapította, hogy a Krími hídon október 8-án elkövetett robbanás terrorcselekmény, amelynek célja a kritikus fontosságú orosz polgári infrastruktúra megsemmisítése volt. Putyin szerint a támadás megrendelői, szervezői és elkövetői az ukrán különleges szolgálatok voltak.

Az orosz elnök emellett nukleáris terrorizmussal – a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével és a kurszki atomerőmű elleni szabotázskísérletekkel – is megvádolta Ukrajnát.

– Az ukrán különleges szolgálatok már három terrorcselekményt is elkövettek Oroszországban a kurszki atomerőmű ellen, többször is felrobbantották az erőmű nagyfeszültségű vezetékeit. A harmadik ilyen terrorcselekmény következtében egyszerre három ilyen vonalat rongáltak meg. A károkat a lehető legrövidebb időn belül kijavították, és nem voltak súlyos következmények – mondta.

Arra is emlékeztetett, hogy a Török Áramlat gázvezetékrendszer egyik szakaszának felrobbantására is történt már ukrán kísérlet. Putyin szerint a “kijevi rezsim” Ukrajnában és Oroszországban is közéleti szereplőket, újságírókat és tudósokat gyilkoltat meg, és nyolc éve “terrorista” ágyútűz alatt tartja a Donyec-medence városait. Kifogásolta, hogy Oroszországot nem engedik részt venni a Balti-tenger mélyén felrobbantott gázvezetékek ügyében indított nyomozásban.

– Jól ismerjük ennek a bűncselekménynek a végső haszonélvezőjét – mondta Putyin.

Elmondta, hogy a csapásokat az orosz védelmi tárca kezdeményezésére, a vezérkar tervei alapján, nagy pontosságú és nagy hatótávolságú légi, tengeri és szárazföldi indítású fegyverekkel hajtották végre.

Putyin a szeptemberi választáson győztes 14 kormányzóval folytatott hétfői eszmecserén elismerte, hogy a részleges mozgósítással sok felhalmozódott probléma került a felszínre, amelyek korrigálásával kapcsolatban “korszerű” megoldásokat sürgetett. Felszólította a regionális vezetőket, hogy folyamatosan ellenőrizzék a mobilizálás során a törvények betartását, valamint azt, hogy a mozgósítottak családjai megkapják a szükséges támogatást.

Putyin szerint összességében a “különleges hadművelet körüli helyzet” jó indokot ad az orosz fegyveres erők fejlesztésére. Hangsúlyozta, hogy a régiók gazdaságának a szankciós korlátozások közepette is működniük és fejlődniük kell. Fontosnak nevezte a szociális kötelezettségek teljesítését.

– Az állam szuverenitásának megerősítése érdekében cselekednünk kell, és a lehető legnagyobb mértékben fel kell tárnunk és valóra kell váltanunk saját – tudományos, ipari, technológiai, vállalkozói – lehetőségeinket – hangoztatta Putyin. (MTI)