Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Közel négy évtized után ismét kitört a világ legnagyobb aktív vulkánja Hawaii szigetén

A Mauna Loa vasárnap tört ki, és hamuval borította be a környező térséget.

Az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii szigetén 38 év után ismét működésbe lépett a világ legnagyobb aktív vulkánja, emiatt figyelmeztetést adott ki az amerikai földtani intézet (USGS) is.

A hawaii vulkánfigyelő szolgálat tájékoztatása szerint a kitörés egyelőre nem fenyegeti a vulkánhegy lábánál élőket. A szervezet ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a kitörés folytatódik, a lávafolyam felgyorsulhat, és elérheti a hegy alsóbb régióit.

Az állam turisztikai hatóságának közösségi oldalán szintén az olvasható, hogy a fokozott vulkáni tevékenység nem fenyegeti a hegy lejtőjén tartózkodókat, és a légi forgalomra sem jelent veszélyt.

Az amerikai meteorológiai szolgálat Honoluluban működő irodája azt közölte: egyelőre arra számítanak, hogy kevesebb mint egy centiméter hamu boríthatja be a sziget egyes részeit. Azt javasolták ugyanakkor a légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek, hogy maradjanak zárt helyen, illetve felhívták a figyelmet arra, hogy a vulkáni hamu kárt tehet a növényzetben, veszélyes az állatokra, és károsíthatja az elektronikai berendezéseket, járműveket is.

A Mauna Loa vulkán kitörésének az elmúlt hónapokban voltak előjelei: június óta megsokszorozódott a napi földrengések száma a vulkánhegy térségében – szeptember végén voltak napok, amikor több mint 100 rengést regisztráltak –, aminek nyomán Hawaii polgári védelmi ügynöksége figyelmeztetést is kiadott.

A vulkán a geológiai feljegyzések szerint 1843 óta 33 alkalommal tört ki, legutóbb 1984-ben. A most véget ért 38 éves szünet volt a leghosszabb csendes periódusa.

A Mauna Loa a világ legnagyobb aktív vulkánja. Krátercsúcsa mintegy 35 kilométerre fekszik egy kisebb vulkántól, a Kilaueától, amely 2018-ban működésbe lépett, és a kifolyó láva 700 otthont elpusztított. (MTI)