Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Nem kedvez az időjárás a síelőknek, már több országban több sípályát bezártak

A meleg időjárás akadályozza a téli sportolási lehetőséget.

A tavaszias időjárás miatt Szlovéniában több sípályát is bezártak, Horvátországban pedig törölték az alpesisízők világkupa-sorozatának csütörtökre tervezett műlesikló versenyét Zágrábban.

Manuela Bozic Badalic, a szlovén sífelvonó szövetség vezetője az STA szlovén hírügynökségnek pénteken elmondta: a magas hőmérséklet lehetetlenné teszi a mesterséges hó készítését, és felemésztette azt a havat is, amelyet a síterepeknek sikerült elkészíteniük az ünnepek előtt, ezért sokan bezártak.

Hozzátette: mások húsz centiméteres hóval küszködnek. Az egyetlen kivétel a Kanin-hegység, amely az olasz-szlovén határon fekszik, ott egyméteres a hó, ami kevés az ottani síterepekre, de a síelés lehetséges – hangsúlyozta.

Jelezte: Cerkno, Soriska Planina, Stari Vrh és Gace síterepei zárva tartanak, míg például a Kranjska Gora, a Krvavec és a Vogel északon küzdenek, hogy a sípályákat fehéren tartsák, egyebek között azzal, hogy a havat más területekről szállítják a pályákra.

Krvavecnél a hótakaró jelenleg mindössze 30 centiméter vastag, és a magas hőmérséklet és páratartalom miatt tovább zsugorodik, így a 13 síliftből ma már csak öt üzemel, a 26 pályából pedig csak hat tart nyitva – mondta, hozzátéve, hogy az északkeleti Pohorje és Rogla is a megszokottnál jóval kisebb kapacitással üzemel.

– A tény az, hogy még a legjobb mesterséges hórendszer sem képes havat készíteni, ha 10 Celsius-fok van és 80 százalékos a páratartalom – mondta Bozic Badalic.

Rámutatott, hogy a hóhiány miatt sokan lemondták a szállásfoglalásukat, s míg a Vogel azt reméli, hogy vasárnap húsz centiméter hó esik, a többi síközpont nem túl optimista az időjárás-előrejelzést illetően.

Eközben Horvátországban ezen a héten tartották meg a Hókirálynő elnevezésű alpesisí-világkupa műlesiklás versenyét, amelyet 2005-től rendeznek meg a Medvednica-hegy Sljeme csúcsán, Zágráb felett. A szerdai versenyt a már akkor sem ideális körülmények ellenére még megtartották, de a csütörtöki futamot már törölni kellett. (MTI)