Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Több száz ukrán katona halálát okozta az újévi rakétatámadásra adott orosz válaszcsapás

Az ukrán katonák szálláshelyét a tárca szerint a mobiltelefonjaik alapján mérték be.

Több mint ötszáz ukrán katona halálát okozta az orosz hadseregnek az a támadása Kramatorszkban, amelyet megtorlásul indított a makijivkai orosz katonai szálláshely elleni újévi ukrán rakétatámadásra – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Konasenkov azt mondta, hogy az orosz hadsereg január 6-án 12 órától január 7-én 24 óráig betartotta az egyoldalúan meghirdetett tűzszünetet, az ukrán csapatok azonban folytatták a lakott területek és az orosz állások intenzív lövetését. A lakott területeket lövő ukrán tüzérségi eszközöket a szóvivő szerint megsemmisítették.

A tábornok közölte, hogy az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők két lőszerraktárra, 84 tüzérségi egységre, valamint 117 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Megsemmisítették az ukrán 59. gépesített lövészdandár több lövegét és Grad sorozatvetőjét.

Az orosz légierő, mint azt Konasenkov állította, az elmúlt napban lelőtt egy ukrán Szu-27-es, egy Szu-24-es, két Szu-25-ös és egy MiG-29-es repülőgépet, a légvédelem pedig öt drónt, tíz HIMARS- és Uragan-rakétát, és egy amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 365 repülőgépet, 199 helikoptert, 2848 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7449 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 972 sorozatvetőt, 3787 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7965 speciális katonai járművet veszítettek. Ezeket az adatokat más forrás nem erősítette meg.

A tárca újabb félszáz orosz hadifogoly vasárnapi visszatéréséről tett bejelentést. A szabadon bocsátott katonákat az orosz légierő repülőgépeivel Moszkvába szállítják, ahol a védelmi minisztérium egészségügyi létesítményeiben kapnak ellátást és rehabilitációt.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. Találatot kapott a zugreszi és a sztartobesevei hőerőmű. Az utóbbi helyszínen egy nő életét vesztette. Az oroszországi Kurszk megyében több ukrán belövést kapott a határhoz közeli Tyotkino és Popovo-Lezsacsi község. (MTI)