Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Újabb áldozatait szedi az ukrajnai háború – Tizenketten sérültek meg, miután az orosz erők eltaláltak egy többszintes házat

Az orosz erők rakétacsapást mértek szerdán a Donyeck megyei Pokrovszk településre.


Ennek következtében beomlott egy többszintes lakóház. A hatóságok eddig 12 sérültről tudnak – közölte Pavlo Kirilenko megyei kormányzó.
Ravlo Kirilenko, a megyei kormányzó elmondta, folynak a mentési munkálatok, legalább két ember a romok alatt rekedt. Eddig két embert sikerült kimenteni a ház romjai alól.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók közléseiből készített összefoglalójában azt írta, hogy kedden kilenc ukrajnai megyét ért orosz támadás. A helyzet változatlanul a két Donyec-medencei régióban, Luhanszk és Donyeck megyékben a legsúlyosabb.
Szerda kora délután Kijev megyében megszólaltak a légvédelmi szirénák. A hatóságok egyelőre csak annyit közöltek, hogy „célpontokat fedeztek fel a régió légterében”, ami miatt működésbe lépett a légvédelem. A lakosokat arra kérték, hogy maradjanak az óvóhelyeken.
Közben az ukrán külügyminisztérium szerdai közleményében tudatta, hogy Oroszország rendszeressé vált destruktív tevékenységével akadályozza a Fekete-tengeren áthaladó „gabonafolyosó” működését, és ez a tendencia csak erősödik.
– Az Oroszországi Föderáció képviselői az isztambuli Közös Koordinációs Központ ellenőrző csoportjainak részeként több hónapja folyamatosan késleltetik a Boszporuszon keresztül ukrán kikötőkbe közlekedő hajók ellenőrzését. Oroszországnak a Fekete-tengeri gabonakezdeményezést érintő destruktív politikája a rakományforgalom szisztematikus csökkenéséhez vezetett. Csak az elmúlt három hónapban kevesebb mint tíz millió tonna ukrán élelmiszert kapott a világ, és ez a negatív tendencia egyre nagyobb lendülettel folytatódik – fejtette ki a kijevi külügyi tárca.
A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a világ számos országának, különösen az afrikai és az ázsiai országoknak az élelmezésbiztonsága függ az ukrán gabonaexporttól. „Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, különösen az ENSZ-et és Törökországot, mint a fekete-tengeri gabonakezdeményezés garanciavállalóit, hogy követeljék az Oroszországi Föderációtól: haladéktalanul hagyjon fel a fekete-tengeri gabonafolyosó működésének mesterséges akadályozásával, továbbá arra irányuló kísérleteivel, hogy az élelmiszert fegyverként használja fel” – írta közleményében az ukrán külügyminisztérium.
Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy október végén, november elején Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy kilép a fekete-tengeri gabonakezdeményezésből, és bejelentette részvételének felfüggesztését, de végül meggondolta magát, és visszatért a „gabonamegállapodáshoz”. (MTI)