Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió

Civilek vesztették életüket egy HIMARS-csapásban a luhanszki régióban

A csapást egy M30A1-as típusú, srapnelt hordozó rakétával hajtották végre.

Legkevesebb három civil életét vesztette, további 15-en pedig – köztük gyerekek – megsebesültek, amikor vasárnap ukrán HIMARS-rakétacsapás érte a luhanszki régióban levő Perevalszk települést.
A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva azt írta, hogy a csapás a város egy sűrűn lakott részét érte, ahol egy buszpályaudvar és egy benzinkút is üzemel. A csapást egy M30A1-as típusú, srapnelt hordozó rakétával hajtották végre, amelyből 180 ezer darab, különböző átmérőjű wolframcsapágy robbant szét.
Ukrán találat következtében egy nő életét vesztette a Herszon megyei Nova Kahovkában, Donyeckben pedig egy megsebesült. Az orosz ellenőrzés alá került területek több más településéről, köztük Donyeckből is jelentettek vasárnap a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.
Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége mintegy 370 fő volt, közülük több mint 220-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. A tábornok egyebek mellett öt diverzáns- és felderítő csoport felszámolásáról, valamit két vezetésipont, egy lőszerraktár és két Mi-8-as helikopter megsemmisítéséről is beszámolt.
A Kommerszant című lap vasárnapi beszámolója szerint Perm megyében a katonai ügyészség vizsgálatot indított helyi mozgósítottak Vlagyimir Putyin elnökhöz intézett panaszának kivizsgálására. Egy videófelvételen helyi és Szverdlovszk megyei katonák nehezményezték, hogy tavaly decemberben, amikor területvédelmi feladatra érkeztek a donyecki régióba, rohamosztagokba sorolták be őket, és a harcokban – a szükséges felkészítés és felszerelés nélkül – indokolatlan veszteségeket szenvedtek el. (MTI)