Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Egységes katonaköteles nyilvántartást és elektronikus behívót vezetnek be Oroszországban

Törvényt fogadott el az orosz parlament alsóháza kedden a katonakötelesek egységes nyilvántartásának létrehozásáról és az elektronikus behívó bevezetéséről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy a törvény a katonai nyilvántartás javításáról és korszerűsítéséről szól, és nincs „második mozgósítási hullám” az országban.
A nyilvántartást a katonai biztosságok fogják vezetni. A behívót elektronikus és levélformában is ki fogják állítani. Az elektronikus behívó kézbesítettnek tekintendő hét nappal azt követően, hogy feltöltik a címzett személyes fiókjába az állami szolgáltatások portálján (Goszuszlugi).
Az elektronikus behívót kapott állampolgároknak 20 napon belül jelentkezniük kell a sorozási hivatalban. Ezen idő alatt a behívottaknak tilos elhagyniuk Oroszországot. Azokkal szemben, akik 20 napig nem tesznek eleget a behívásnak, a hatóságok „ideiglenes intézkedéseket” vezetnek be, például korlátozhatják őket a gépjárművezetés jogában, elutasíthatják esetükben a vállalkozói vagy a tulajdonjogi bejegyzést, a regionális hatóságok pedig kifizetéseket, támogatásokat tarthatnak vissza tőlük. A határozatok öt napon belül távolról is megfellebbezhetők.
A munkáltatók kötelesek az állami szolgáltatások portálján keresztül tájékoztatást adni a katonaköteles alkalmazottjaikról. Ugyancsak adatokkal látja el a nyilvántartást a szövetségi adószolgálat, a belügyminisztérium, az oktatási tárca, a központi választási hivatal, a bíróságok, a nyugdíjpénztár, a szociális alap, valamint más intézmények.
A törvényt a felsőháznak is meg kell szavaznia. A nyilvántartást Vlagyimir Putyin elnök utasítása alapján 2024 áprilisára kell összeállítani.
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója kedden bejelentette, hogy az ostromlott Bahmut város 80 százaléka orosz ellenőrzés alá került.
Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erők elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét 610 főben nevezte meg. Mint mondta, közülük több mint 450 katona és „zsoldos” a Donyeck körzetében zajló harcokban esett el.
A tábornok a megsemmisített ukrán harci eszközök és katonai objektumok között nevezett meg három harckocsit, egy lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget, egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerhez tartozó radart és egy lőszerraktárt.
Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi csapást a helyi hatóságok. Donyeckben két civil megsérült belövés következtében.
Az oroszországi Belgorod repterének területén lezuhant egy drón. Személyi sérülés nem történt, a létesítmény kerítésében kisebb kár keletkezett. (MTI)