Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Minden eddiginél durvább harcok folynak Ukrajnában

A kijevi katonai vezetés tájékoztatása szerint a nap folyamán több mint húsz támadást vertek vissza az ukrán erők.

Az Ukrajnát támadó orosz erők fő erőfeszítéseiket változatlanul a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányában végrehajtott támadó hadműveletekre összpontosítják, különösen kiélezett küzdelem folyik Bahmutért és Marjinkáért, az ukrán csapatok azonban tartják pozícióikat – közölte az ukrán vezérkar kedd esti helyzetjelentésében.
A jelentés szerint az orosz erők három rakéta- és harminc légicsapást indítottak, továbbá legalább nyolcszor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira, valamint településekre. Polgári személyek is megsebesültek, és magánházak, polgári infrastrukturális létesítmények rongálódtak meg – tette hozzá a vezérkar.
Az ukrán légierő eközben a helyzetjelentés szerint öt csapást mért orosz katonai koncentrációs területekre, és lelőtt három különböző típusú orosz drónt. A rakéta- és tüzérségi egységek egy parancsnoki állást, tizenkét csapatösszevonási területet, négy lőszerraktárt és egy légvédelmi eszközt találtak el a kijevi beszámoló szerint.
A jelentés kitért arra, hogy Ukrajna ideiglenesen megszállt területein továbbra is erővel hurcolják el az Ukrajna-párti helyi lakosokat, valamint a fogva tartásukra új, föld alatti börtönöket rendeznek be. Példaként hozta a vezérkar, hogy az oroszok egy ilyen kazamatát alakítottak ki a Herszon megyei Csaplika rendőrségén. – Jelenleg legfeljebb tíz civilt, köztük kiskorúakat tartanak fogva ott jogellenesen. Az orosz megszállók zord, embertelen körülmények között tartják az embereket, kínozzák őket. Voltak esetek, amikor a foglyokat halálra kínozták – írta a vezérkar.
Az ukrán parlament kedden augusztus 18-ig meghosszabbította a hadiállapotot és az általános mozgósítást – tájékoztatott Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon. A két határozatot 324 és 333 szavazattal fogadta el a 450 tagú törvényhozás. A képviselő megjegyezte, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború kezdete óta hetedik alkalommal szavazott a parlament a hadiállapotról. Volodimir Zelenszkij elnök a hadiállapot és a mozgósítás meghosszabbításáról szóló javaslatokat május 1-jén terjesztette a parlament elé. (MTI)