Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az EU jogszabályt javasol az uniós védelmi ipar lőszergyártási kapacitásainak növelésére

A testület 500 millió eurót bocsát rendelkezésre a termelés fokozására.

Az Európai Bizottság jogszabályt javasol az európai védelmi ipar lőszergyártási kapacitásainak növelésére, annak érdekében, hogy az uniós készleteket gyorsabban lehessen feltölteni és a muníciót Ukrajnába szállítani – közölte szerdán a brüsszeli testület.
A bizottság szerint a jogszabály, amennyiben életbe lép, erősíteni fogja az uniós védelmi ipar reagálóképességét, valamint lőszer-ellátást Európában. – E hadiipari termékek megfelelő mennyiségben és időben történő rendelkezésre bocsátása kritikus fontosságú az európai biztonság és az Ukrajna támogatására irányuló erőfeszítések szempontjából – hangsúlyozta közleményében a bizottság.
Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke a javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy a lőszergyártás felgyorsítása része annak a háromdimenziós uniós tervnek, amely Ukrajna munícióval való támogatását segíti elő.
– A tagállamok további lőszert szállítanak a meglévő készleteikből, az Európai Békefenntartási Eszköz 1 milliárd eurós támogatásának segítségével, majd közösen még többet szereznek be Ukrajna számára. A szerdai jogszabályjavaslat pedig a lőszergyártási kapacitások megnövekedését teszi majd lehetővé –jelentette ki.
Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos reményét fejezte ki, hogy a jogszabályjavaslat az uniós tagállamok egy hónapon belül elfogadják, hogy az uniós ipar minél előbb megkezdhesse a lőszertermelés fokozását. (MTI)