Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Nemzeti gyásznapot tartanak Olaszországban az áradások halálos áldozatainak emlékére

Emilia-Romagna városaiban és településein a gyásznappal egy időben elkezdődött a halálos áldozatok temetése.

Félárbócra eresztették a nemzeti zászlókat egész Olaszországban szerdán, miközben az áradások halálos áldozatainak száma tizenötre emelkedett, és a továbbra is víz, sár és törmelék alá került térségekben fertőzésveszély miatt aggódnak a hatóságok.
Utolsó, tizenötödik halottként egy korábban eltűntként nyilvántartott 68 éves férfi tetemét találták meg a Ravenna városához közeli Lugo földjein. A férfit május 17. óta keresték, az utolsó hírek szerint éppen a járművét vezette, amikor meglepte az ár, megpróbálta elhagyni az autót, de a víz elsodorta.
Emilia-Romagna tartomány egyes részein továbbra is a legmagasabb fokozatú, vörös színű riasztás van érvényben, az előrejelzések szerint újabb csapadék érkezhet. Van, ahol már a takarítás folyik, máshol, például Ravenna területén, továbbra is áll a sárral és törmelékkel teli víz, melyet nem tudnak merre terelni.
Mivel a megduzzadt és medrükből kilépett folyók és patakok nyomása szabályosan szétrobbantotta a csatornarendszert, a szennyvíz a felszínre jutott. A mintavételek alapján az egészségügyi hatóságok fertőzésveszélyre hívták fel a figyelmet. Kritikus a helyzet a Ravenna közelében fekvő, alig tízezres Conselicében, amelyet még mindig nem tudtak megszabadítani a víztől: a várost az utóbbi húsz napban három áradás temette maga alá. A lakóházak között erős szennyvízszag terjeng, Conselice polgármestere arra kért mindenkit, ne érintkezzen a vízzel.
Több mint húszezren nem tudtak még visszatérni otthonaikba, több mint hatszáz út és országút járhatatlan, háromezer épületben esett kár csak Ravenna városában, több ezerre teszik a folyamatban levő földomlások számát.
Michele De Pascale ravennai polgármester közlése szerint Emilia-Romagnába szlovák, szlovén és francia mentőegységek érkeztek.
A római kormány kedden valamivel több mint kétmilliárd euró értékű segélycsomagról döntött első lépésben a katasztrófa sújtotta terület számára, de a jelenlegi kárbecslések szerint közel tízmilliárd euróra lesz szükség a tartomány újraindítására. Az ország gabona-, valamint zöldség-gyümölcs termesztésének szempontjából is stratégiai agrárterületek elpusztulása további élelmiszer-áremelkedéshez vezethet – vélte a Coldiretti termelői szövetség. Példaként említette, hogy az olasz körtefogyasztás negyven százalékát Emilia-Romagna állítja elő.
Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét várják csütörtökön Emilia-Romagnába. A tartományi elnök, Stefano Bonaccini a SkyTg24 hírtelevíziónak hangsúlyozta: minden feltétel adott, hogy Emilia Romagna és a szomszédos Marche régió is az Európai Unió segítségét igényelje. Emlékeztetett a 2012-es földrengésre, mely után a tartomány hatszázmillió euróhoz jutott az európai szolidaritási alapból.
Ravenna ügyészsége vizsgálatot indított a természeti katasztrófa körülményeinek feltárására. (MTI)