Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Magánlátogatáson járt Romániába III. Károly brit uralkodó

Magánlátogatásra Romániába érkezett pénteken III. Károly brit uralkodó, aki korábban, walesi hercegként rendszeres vendégnek számított az országban.

A május 6-án megkoronázott brit királyt Klaus Iohannis román államfő katonai tiszteletadással fogadta az elnöki hivatalban.
III. Károly személyében először jár brit uralkodó Romániában, ám a péntek délutáni „udvariassági találkozótól” eltekintve mostani látogatása is magánjellegű lesz – hangsúlyozta a bukaresti brit külképviselet.
A román elnöki hivatalban a fogadására összesereglett román állami vezetők, a civil társadalom képviselői és a külképviseleti vezetők előtt mondott rövid beszédében III. Károly azt mondta: otthon érzi magát Romániában és megszerette az országot, nagyra becsüli kultúráját, művészetét, történelmi örökségét, tájait és élővilága sokszínűségét.
Felidézte: rokoni szálak fűzik Romániához, édesapjának unokatestvére volt Mihály király, az országból 1947-ben elűzött utolsó román uralkodó. Kiemelte: 25 éve látogatja az országot, és tanúja volt fejlődésének, mély benyomást tett rá a fiatal nemzedék vállalkozó szelleme és alkotóereje minden területen, a technológiától a faluturizmusig és környezetvédelemig.
Rámutatott: Románia megőrizte falusi tájait, erdőségeit, fenntartható mezőgazdaságát és az élővilág számos olyan faját, amely Európa és a világ más vidékeiről már kipusztult – ez még értékesebbé teszi ezt az országot.

IIIkaroly


Klaus Iohannis megtiszteltetésnek nevezte, hogy megkoronázása után III. Károly első külföldi útja Romániába vezetett. Köszönetet mondott a brit uralkodónak, hogy érdeklődésével és ragaszkodásával külföldön is megismertette a romániai falvak világát, és az itt lakókat is arra figyelmeztette, hogy elődiek öröksége, a tőlük örökölt szokások, hagyományos mesterségek mekkora értéket képviselnek.
A román elnök megköszönte a Károly által walesi hercegként létrehozott alapítványnak nyújtott támogatást is, amely jelentős szerepet játszott az épített örökség megőrzésében, az ökogazdálkodás meghonosításában és a helyi közösségek fenntartható fejlődésének megalapozásában.
A bukaresti brit külképviselet nem árult el részleteket III. Károly további romániai programjáról, hogy ne sérüljön a látogatás magánjellege. Andrew Noble nagykövet a látogatás előtt emlékeztetett: a brit uralkodónak számos projektje van Romániában, melyeket civil szervezetekkel közösen valósít meg, látogatásai során többnyire ezekről tájékozódik, most is erre lehet számítani.
A román média úgy tudja, hogy III. Károly öt napot tölt Romániában és most is erdélyi házai egyikében fog lakni.
Károly 1998 óta rendszeres vendégnek számít Romániában, Erdélyben több házat, a székelyföldi Zalánpatakon falusi gazdaságot is vásárolt, ezeket szinte minden évben felkereste. A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak: a király szépanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett. (MTI)

Fotó: MTI/Kátai Edit