Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Izrael ismét támadott Hamász-létesítményeket a Gázai övezetben, folytatódik a civilek menekülése

A Gázai övezet a világ egyik legsűrűbben lakott térsége: 45 négyzetkilométeren mintegy 2,2 millió ember él.

Az izraeli légierő hétfőre virradóra ismét intenzíven bombázta a Gázai-övezetben a területet uraló és Izraelt megtámadó Hamász iszlamista terrorszervezet katonai létesítményeit, közben pedig folytatódott a gázai civilek menekülése a várható izraeli szárazföldi hadművelet elől az övezet déli részébe – jelentette a helyi média.
A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet palesztinoktól származó értesülései szerint hétfőre virradóra volt az eddigi legjelentősebb izraeli bombázás az övezetben a Hamász Izrael ellen október 7-én elindított terrortámadása óta.
Az izraeli hadsereg szóvivőinek közlése szerint az éjszaka folyamán légitámadásban meghalt a Hamász újabb fontos vezetője. Közzétették az iszlamista szervezet azon hat, magas rangú vezetőjének a listáját, akiket a hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat a háború kezdete óta megölt.
Köztük van a Hamász déli körzetének biztonsági parancsnoka, kommandós egységük parancsnoka, és a Hamász légi hadviselésének irányítója is. Az izraeli katonai szóvivő közölte, hogy a katonai mellett politikai vezetőkkel is végeztek.
Mások között megölték az október 7-i támadás két parancsnokát, valamint Dzsavad Abu Samalát, a Hamász gazdasági miniszterét és Zakaria Abu Mamar nemzetközi kapcsolatokért felelős minisztert.
Az izraeli hadsereg deklarált célja a Gázai övezeti bombázásokkal válaszolni az országot története során érő legbrutálisabb terrortámadásra és megölni a támadást eltervező és végrehajtó Hamász tagjait.
Viszont a Hamász vezetőinek jelentős része nem a Gázai övezetben, hanem külföldön él. A szervezet politikai főnöke, Iszmáil Haníje mindeddig a katari Four Seasons szállodában lakott, de a szálloda közölte, hogy jelenleg nem tartózkodik ott.
A Gázai övezet egészségügyi minisztériumának közlése szerint október 7-e óta 2750 palesztin vesztette életét, és mintegy 9700 sebesült meg.
Az izraeli hadsereg felszólította az övezet északi részén élő civileket, hogy meneküljenek a földsáv déli részébe, mert támadni fogják a Hamász lakóépületek alatt húzódó alagútrendszerét, amelyben rejtőzködnek az övezetben maradt vezetők. (MTI)