Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Negatív figyelőlistára vette Izrael államadós-besorolásait a Fitch

Negatív figyelőlistára vette Izrael államadós-kötelezettségeinek osztályzatait kedden a Fitch Ratings.

Elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása nyomán megnövekedtek a konfliktus kiszélesedésének kockázatai.
A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban bejelentett lépése a devizában és helyi valutában fennálló hosszú futamú szuverén izraeli adósságállomány „A plusz”, illetve a rövid távú kötelezettségek „F1 plusz” besorolására vonatkozik.
Ezek elsőrendű, befektetési ajánlású osztályzatok, ám a Fitch gyakorlatában a negatív figyelőlista a negatív osztályzati kilátásnál számottevően erőteljesebb jelzés a leminősítés valószínűségére.
Indoklásában a hitelminősítő kiemelte: megítélése szerint jelentősen megnőtt annak a kockázata, hogy más, Izraellel szintén ellenséges államok és szervezetek – köztük Irán és a vele szövetséges libanoni síita Hezbollah – is a konfliktus részeseivé válnak.
A Fitch Ratings hangsúlyozta: jóllehet az ilyen nagymértékű eszkaláció nem tartozik alapeseti előrejelzési forgatókönyvei közé, de ha mégis bekövetkezik, ez az izraeli katonai kiadások emelkedésével, infrastrukturális létesítmények megsemmisülésével, valamint a fogyasztói és a befektetői hangulat tartós változásával járna, és így az izraeli adósságmutatók komoly romlását okozná.
Izrael azonban dinamikus, magas hozzáadott értéket előállító gazdaság, amely hagyományosan ellenállóképes a regionális konfliktusokkal szemben, felkészült a katonai konfrontációkra, költségvetési, külső fizetési és készpénztartalék-mérőszámai szilárdak, így ha a konfliktus viszonylag rövid lesz és jórészt a Gázai övezet területére korlátozódik, akkor valószínűtlen, hogy hatással lenne Izrael államadós-osztályzataira – áll a Fitch Ratings elemzésében.
A Fitch elemzői hangsúlyozzák: a konfliktus eszkalációjáért Irán és a Hezbollah is nagy árat fizetne, ahogy erre az Egyesült Államok és Izrael részéről elhangzott figyelmeztetések is utaltak. (MTI)