Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Újabb tíz izraeli és két külföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából kedden

Újabb tíz izraeli és két külföldi túsz szabadult ki a Hamász iszlamista palesztin szervezet fogságából kedden.

Az eredetileg négynaposra tervezett humanitárius tűzszünet meghosszabbításának első napján kilenc izraeli nő és egy lány hagyhatta el a Gázai övezetet és térhetett vissza Izraelbe azok közül, akiket a Hamász október 7-i terrortámadásakor a Gázai övezetbe hurcolt.
A két elengedett külföldi thaiföldi vendégmunkás.
Az izraeli túszokért cserébe az Izraellel megkötött megállapodás szerint harminc palesztin „biztonsági foglyot” helyeznek szabadlábra az izraeli börtönökből kedden: tizenöt nőt, és tizenöt 19 év alatti férfit.
Az egyik, várhatóan kiszabaduló fogoly Marvat al-Azza kelet-jeruzsálemi újságíró, aki ellen hétfőn emeltek vádat az október 7-i terrortámadás után a közösségi médiában tett kijelentései miatt.
A többek között az amerikai NBC-hálózattal dolgozó al-Azzát terrorizmusra való felbujtással és terrorszervezettel való azonosulással vádolták. A névsorban nem szerepelnek izraeli állampolgárságú palesztin női foglyok.
Az izraeli hatóságok kedden halottnak nyilvánították a Nir Óz kibuc 51 éves pedagógus tagját, akinek a legújabb információk szerint holttestét vitték magukkal a Hamász fegyveresei a „fekete szombaton”.
Hasonlóképpen a hadsereg bejelentette, hogy három katona elesett az október 7-i harcokban, és csak a földi maradványaikat hurcolták el az iszlamisták az övezetbe. Két család a megtalált maradványokkal el is temetheti katona fiát.
Kedden többször is megszegték a tűzszünetet a Gázai övezetben. Két helyen három pokolgép robbant fel, melyeket távirányítással hoztak működésbe a Hamász fegyveresei, és több izraeli katona könnyebben megsebesült a robbanások nyomán – jelentette be a helyi média. (MTI)