Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Száz fölé emelkedett a Gázai övezetben elesett izraeli katonák száma

Száz fölé emelkedett a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni hadműveletek megindítása, október 27. óta elesett izraeli katonák száma.

Az izraeli hadsereg katonai szóvivői újabb négy tartalékos katona haláláról adtak hírt. Hárman harcokban, egyikük pedig katonai közlekedési balesetben vesztette életét az övezet déli részén.
A Gázai övezetben zajló földi harcok kezdete óta, körülbelül másfél hónap alatt százegy izraeli katona esett el. Közülük hetvenen a humanitárius tűzszünetig, a többiek pedig december eleje óta, a harcok újrakezdése után vesztették életüket.
Az izraeli hadsereg „vállról indítható rakétákkal felfegyverzett terroristák megsemmisítésének” felvételét tette közzé. Tájékoztatása szerint a terepen lévő erők irányította repülőgépek több tucat terroristával végeztek az elmúlt napon, köztük olyanokkal is, akik egy rendelőintézetből jöttek elő.
A beszámoló szerint Dzsabáliában pokolgépeket találtak, kalasnyikov gépkarabélyt és páncéltörő rakétát az UNRWA, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének táskáiba rejtve egy lakóépületben, s nagy hatótávolságú rakétákkal teli teherautóra bukkantak egy iskola mellett.
Szintén Dzsabáliában alagutak lejárata és taposóaknák keresése közben egy lőszergyártásra szolgáló esztergagépet és a Hamász rakétakilövő-helyét fedezték fel mintegy ötven, részben indításra kész lövedékkel.
Az ENSZ tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy a Gázai övezet déli részén uralkodó állapotok arra kényszeríthetik a palesztinokat, hogy átlépjék a határt Egyiptom felé.
A magas rangú tisztviselők szerint forrpontra jutott a határvidék túlzsúfoltsága, mert több tízezer, a Gázai övezet északibb részéről érkezett menekült tartózkodik ott. A betegségek esetleges terjedésére is figyelmeztettek a kitelepítettek körében.
Hétfő reggel nyolc lövedéket indítottak Libanonból Izrael északi határvidéke, Galilea északi hegyvonulatai ellen, melyek közül a katonai szóvivő jelentése szerint hatot elfogó rakétákkal megsemmisítettek, kettő pedig lakatlan területen ért földet.
A libanoni síita Hezbollah milícia bejelentette, hogy két további fegyveresét ölték meg az összecsapásokban, a dél-libanoni Nabatía városából származó Ali Farant és a szintén dél-libanoni Abbász Arzonit. A Hezbollah adatai szerint a fegyveres konfliktus kezdete óta 100 emberük vesztette életét.
Az izraeli biztonságpolitikai kabinet vasárnap este megvitatta a ciszjordániai palesztin munkások visszaengedését izraeli munkahelyeikre, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök elhalasztotta a szavazást a témáról, mert megbizonyosodott róla, hogy a miniszterek többsége ellenzi a ciszjordániai palesztin munkavállalók beengedését az ország területére.
A kabinet a szükséges többség hiányában azt sem szavazta meg, hogy átutalják a Palesztin Hatóságnak a számukra beszedett, a Gázai övezetet illető vámbevételeket. (MTI)