Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kína több nagyvárosa is jelentős mértékben süllyed egy új tanulmány szerint

A vizsgálat eredményeit a közelmúltban publikálták kínai kutatók a Science című folyóiratban.

Egy új, műholdas adatokon alapuló vizsgálat szerint Kína több nagyvárosa is jelentős mértékben süllyed, ami sok tízmillió ember életét sodorja veszélybe – közölte az urvilag.hu hírportál.
A vizsgálatban különböző kínai kutatóintézetek több mint félszáz kutatója vett részt. Ez volt az első alkalom, amikor a kutatók műholdas adatokon alapuló, szisztematikus vizsgálattal mérték fel a kínai városok 2015 és 2022 közötti süllyedését. Az alkalmazott radartechnikával évente néhány milliméteres süllyedést is ki lehet mutatni – olvasható a kutatásról beszámoló cikkben, amely szerint a kutatók 82 kínai nagyvárost vizsgáltak, és ezeknek csaknem a felénél kimutatható mértékű volt a talaj süllyedése. A süllyedő területeken él Kína városi lakosságának csaknem harmada.
A kutatók becslése alapján a következő száz évben Kína tengerparti területeinek körülbelül negyede a tenger szintjénél mélyebbre kerül, amit főként a talaj süllyedése okoz. „Ez azt jelenti, hogy már most emberek tízmilliói vannak veszélyben, és ha Kína nagyvárosai továbbra is a jelenlegi ütemben süllyednek (és a tengerek vízszintje is emelkedik), valamint az urbanizáció tovább nő az országban, akkor a veszélyeztetett népesség több százmilliós lehet” – olvasható Both Előd űrkutató cikkében, amely szerint a probléma nemcsak Kínát sújtja, hanem más országok nagyvárosait is.
A kutatók eredményei alapján a megvizsgált városi területek 45 százaléka évi 3-10 millimétert süllyed, míg 16 százalékuknál az évi 10 millimétert is meghaladja, ami a városi népesség 29 százalékát, illetve 7 százalékát érinti. A süllyedés okaként a talajvíz kiemelésén kívül az új épületek egyre nagyobb súlyát jelölték meg. Megállapították azt is, hogy 2120-ra Kína tengerparti területeinek 22-26 százaléka a tenger szintjénél mélyebben fog elhelyezkedni, ezeken a területen a térség lakosságának 9-11 százaléka él.
Both Előd cikke szerint hasonló vizsgálatokat már Európában és az Egyesült Államokban is végeztek, ahol a szakemberek esetenként szintén jelentős mértékű süllyedést mutattak ki, azonban a vizsgálatok nem voltak olyan átfogóak, mint a kínai kutatás.
A városok süllyedésének mérése segíti a várostervezőket és a kormányzati szerveket abban, hogy megelőzzék vagy visszafordítsák a jelenséget.
Egyes helyeken, ahol a talajvíz kiemelése okozza a fő problémát, megtilthatják a talajvíz további kiemelését a gyorsan süllyedő területeken, de akár az is előfordulhat, hogy vizet pumpálnak vissza a talajba. „Tokióban például a huszadik században elképesztő mértékű süllyedést tapasztaltak, ami helyenként elérte a 3 métert, de a város legmélyebben fekvő területein a vízkivétel szigorú tiltásával sikerült stabilizálni a helyzetet” – olvasható a cikkben. (MTI)