Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Megnyílt a harmadik ukrajnai hadifogolytábor

Megkezdte működését és fogadta az első orosz hadifoglyokat a számukra létrehozott harmadik fogolytábor Ukrajnában.

Az oroszok olyan nagy számban adták meg magukat, hogy szükségessé vált egy újabb tábor megnyitása. A projekt munkatársai arra is rámutattak, hogy az orosz fél blokkolja a fogolycseréket, emiatt is kénytelen Ukrajna újabb és újabb táborokat létesíteni. „Valószínűleg nem ez az utolsó tábor orosz hadifoglyok számára, amely idén kezdi meg működését” – hozták nyilvánosságra az ukrán védelmi tárcához tartozó „Élni akarok” elnevezésű projekt munkatársai szerdán a Telegramon.
Hangsúlyozták, hogy Oroszországgal ellentétben Ukrajna betartja a genfi egyezményeket. A fogságba esett oroszokat nem szigorúan őrzött büntetőtelepeken tartják köztörvényes elítéltekkel együtt, hanem kifejezetten hadifoglyok számára kialakított táborokban. Nem fosztják meg őket attól, hogy tartsák a kapcsolatot családjukkal, a Nemzetközi Vöröskereszt meglátogathatja őket, lehetőségük van csomag- és pénzátutalás fogadására, munkára, sportolásra és egyéb szabadidős tevékenységre. „Az oroszországi ukrán hadifoglyokat mindezektől megfosztják, holott az Oroszországi Föderáció is aláírta a genfi egyezményeket” – áll a közleményben.
Az „Élni akarok” egy ukrán állami projekt, amelynek célja segíteni az orosz hadsereg katonáinak abban, hogy biztonságban megadják magukat – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. A projektet 2022 szeptemberében indította útjára a hadifoglyokkal foglalkozó koordinációs parancsnokság, amely a védelmi minisztérium és a tárca hírszerzési főcsoportfőnökségének támogatásával működik. Andrij Juszov, a katonai hírszerzés szóvivője az Ukrinform ukrán hírügynökség érdeklődésére május 10-én elmondta, hogy a projektre már több mint 35 ezren jelentkeztek, főként harcoló orosz katonák, valamint olyanok, akiket mozgósíthatnak az orosz hadseregbe, és szeretnék magukat előre bebiztosítani, mert nem akarnak agressziós háborúban részt venni, és háborús bűnösökké válni.
A mai napig több mint 260 különböző rangú orosz katona használta sikeresen a projektet. Mindannyian átlépték a frontvonalat, és biztonságban vannak az ukrán állam és a nemzetközi jog védelme révén” – fűzte hozzá a szóvivő. (MTI)