Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Öt Arany Pálma-díjas rendező filmje is versenyben

A 155 ország által több mint 2200 benevezett filmből 18 versenyezhet a fődíjért, de a válogatás még nem végleges.

Öt Arany Pálma-díjas rendező, az amerikai James Gray (Armageddon Time), a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne (Tori et Lokita), a svéd Ruben Ostlund (Triangle of Sadness), a japán Koreeda Hirokazu (Broker) és a román Cristian Mungiu Erdélyben játszódó, R.M.N. című legújabb alkotása is meghívást kapott a 75. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjába – jelentette be Thierry Frémaux művészeti igazgató csütörtökön Párizsban.

Versenyben van a kanadai David Cronenberg Crimes of the Future című alkotása Viggo Mortensennel, Kristen Stewarttal és Léa Seydoux-val a főszerepben, és Kirill Szerebrennyikov orosz rendező Csajkovszkij felesége című történelmi filmje is.

A világ egyik legjelentősebb seregszemléje március elején bejelentette, hogy nem kíván orosz delegációt fogadni, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy megjelenne a fesztiválon, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik. A kitiltás azonban nem vonatkozik a kormánykritikus orosz művészekre, mint amilyen Kirill Szerebrennyikov.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjét nyíltan bíráló 52 éves rendező harmadik alkalommal kapott meghívást filmjével a fesztivál versenyprogramjába. Ő azonban eddig személyesen soha nem tudott megjelenni Cannes-ban, mert külföldre utazási tilalom volt ellene érvényben, miután két évvel ezelőtt egy sikkasztási – a támogatói szerint viszont koncepciós – ügyben feltételes szabadságvesztésre ítélték. Április 1-jén az AFP hírügynökségnek a rendező megerősítette, hogy legálisan elhagyta Oroszországot, és azóta Berlinben tartózkodik. Az ő egyik színházi rendezésével nyílik meg júliusban az avignoni színház fesztivál. 

A hivatalos programba két ukrán film is meghívást kapott. Az egyik a Cannes-ban visszatérő vendégnek számító, a 2014-ben forgatott Maidan és a 2018-as Donyecki-történetek rendezőjének, Szergej Loznyicának legújabb alkotása, aki ezúttal a második világháborúban a szövetségesek által lerombolt német városokról forgatott egy dokumentumfilmet (The Natural History of Destruction), amelyet versenyen kívül mutatnak be. A másik meghívott ukrán rendező Makszim Nakonesnyi, akinek első filmjét (Butterfly Vision) az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű, a fesztivál második legjelentősebb válogatásában mutatják be. A film főhőse egy, a háborúban elköteleződő tanárnő, akit elrabolnak, és fogolycserének köszönhetően térhet haza Ukrajnába.

A versenyprogramban három női rendező filmje szerepel: a francia Claire Denis Közép-Amerikában forgatott Stars et noon című krimije, a szintén francia Valéria Bruni Tedeschinek a színházi világról szóló Les Amandiers című alkotása, valamint Kelly Reichardt amerikai rendező Showing Up című filmje.

A fesztiválpalota vörös szőnyegére idén több hollywoodi sztárt is várnak, akinek legújabb filmjeit versenyen kívüli mutatják be. Harminchat évvel a Top Gun bemutatója után Tom Cruise Top Gun: Maverick című filmjének május 18-án Cannes-ban lesz a premierje, s a fesztiválon a színész pályafutásának is szentelnek egy rendezvényt. Baz Luhrmann Elvis Presleyről forgatott életrajzi filmjét is a fesztiválon vetítik először. A rock and roll legendát Austin Butler alakítja, felesége, Priscilla szerepében Olivia DeJonge lesz látható, Tom Hanks pedig Elvis befolyásos menedzsereként tűnik fel a zenés produkcióban. Az ausztrál George Miller legújabb filmjében (Three Thousand Years of Longing) pedig Idriss Elba és Tilda Swinton alakítják a főszerepeket. 

A szervezők szerint a legnagyobb fejtörést idén a zsűrielnök kiválasztása okozza, ugyanis a koronavírus-járvány után hirtelen beindult forgatások, és mindenekelőtt a sorozatok gyártása miatt jelenleg „minden művész dolgozik”. 

A fesztivál május 17-én Michel Hazanavicius francia rendező Z (mint Z) című zombikomédiájával nyílik meg, amelyet versenyen kívül mutatnak be. A díjátadó május 28-án lesz. (MTI)