Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Peter Weir és Michael J. Fox is megkapja jövőre a tiszteletbeli Oscart

A 95. Oscar-díjátadó gálát 2023. március 12-én rendezik meg.

Az amerikai filmakadémia keddi közleménye szerint Euzhan Palcy, Diane Warren, Peter Weir és Michael J. Fox kapja meg a tiszteletbeli Oscar-díjat, amit 13. alkalommal november 19-én adnak át Los Angelesben.

A filmakadémia tiszteletbeli Oscar-díjaival a testület kormányzói a filmművészet kiemelkedő alkotóit tüntetik ki évente.

David Rubin, a filmakadémia elnöke közleményében kiemelte, hogy Michael J. Fox, akinek idén a Jean Hersholt Humanitárius Díjat ítélték oda, „fáradhatatlanul támogatja a Parkinson-kór kutatását, és határtalan optimizmusa példázza, hogy egyetlen ember milyen hatással van milliók jövőjének megváltoztatására”.

Euzhan Palcyt az elnök a filmtörténet úttörő filmeseként méltatta. Diane Warrennel kapcsolatban pedig kiemelte, hogy „zenéje és dalszövegei számtalan mozgókép érzelmi hatását fokozták, és zenei művészek generációit inspirálták”.

A filmrendező Peter Weirről olyan művészként emlékezett meg, „akinek munkája emlékeztet minket arra, hogy a film milyen erővel képes az emberi tapasztalatok teljes skáláját felvonultatni”.

Az ausztrál Weir olyan emlékezetes filmeket rendezett az elmúlt 40 évben, mint a Piknik a Függő Sziklánál (1975), az Utánam a vízözön (1977), A veszélyes élet éve (1982) vagy A kis szemtanú (1985), amelyért első rendezői Oscar-jelölését kapta. A filmakadémia további öt díjra is jelölte: a Holt Költők Társasága, a Zöld kártya, a Truman Show és a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán című filmjeiért, utóbbiért két kategóriában is.

Warren a filmtörténet egyik legtermékenyebb dalszerzője, több mint 100 filmhez írt eredeti dalokat. A filmdal kategóriában 13 Oscar-jelölést szerzett, köztük a Nothing’s Gonna Stop Us Now és legutóbb a Somehow You Do című számaival.

A Martinique-ről származó Palcy forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is elismerést szerzett pályafutása alatt. A négerek utcája című, 1983-ban bemutatott debütáló játékfilmje elnyerte a Velencei Filmfesztivál Ezüst Oroszlánját, ezzel ő lett az első fekete rendező, aki megkapta ezt a rangos díjat. Rendezte Marlon Brandót a Forrongó évszak című drámában, utolsó filmrendezői munkája pedig a Siméon (1992) című zenés mesefilm volt.

Fox a négy Oscar-díjjal jutalmazott Vissza a jövőbe (1985) mellett olyan klasszikusokban szerepelt, mint A háború áldozatai (1989), a Doc Hollywood (1991), a Szerelem a Fehér Házban (1995) vagy a Törjön ki a frász! (1996). Tévés pályafutása során öt Emmy-díjat gyűjtött be, köztük a Kerge város és a Ments meg! című sorozatokért.

Fox 2000-ben hozta létre a Michael J. Fox Alapítványt a Parkinson-kór kutatására. Négy könyve is megjelent, és az Oscar-díjas filmrendező, Davis Guggenheim hamarosan dokumentumfilmet készít róla.

Tavaly a Jean Hersholt-díjat Danny Glover kapta, a többi tiszteletbeli Oscart pedig Samuel L. Jackson, Elaine May és Liv Ullmann. (MTI)