Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Pásztor Erzsiről nevezik el a szabadtéri színpadot Mohorán

Szombaton lesz az átadó.

A Tolnay Klári Emlékház megújult szabadtéri színpadát adják át Mohorán szombaton, az új színjátszóteret Pásztor Erzsi Kossuth-díjas színművészről nevezik el – tájékoztatta az emlékház vezetője az MTI-t.

Balla István elmondta: Pásztor Erzsi a Nógrád megyei emlékház rendezvényeinek állandó háziasszonya, hazajár Mohorára, és szívén viseli a ház sorsát.

Áprilisban, a téli szünet után Pásztor Erzsi estjével nyitották meg az emlékházat, és a színésznő saját emlékei között foglalhatott helyet a rendezvényen, mert az az életműkiállítás vette körül, amelyet tavaly ősszel nyitottak meg 85. születésnapja alkalmából.

Mohorán 2015-ben készült el a ház udvarán a szabadtéri színpad a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatásával, de a további terveket nem sikerült megvalósítani, így nem volt nézőtér, a színpad pedig ki volt téve az időjárás viszontagságainak – ismertette Balla István.

A színpadot egy házaspár, Nagy Lakatos Lenke és Nagy Balázs, a Molar Chemicals Kft. tulajdonosa segítségével újították meg. Megépült a hetvenszemélyes nézőtér, és előteret kapott a színpad. Az új színjátszótér zárttá is tehető, így könyvbemutatókat, kamarakoncerteket is tarthatnak majd ott.

Az emlékház vezetője hozzátette: a mohorai származású házaspár korábban is támogatója volt a ház eseményeinek, és nagy fájdalom számukra, hogy az ünnepségen már nem lehet ott Nagy Lakatos Lenke, aki februárban elhunyt.

A színpad mellett rendelkezésre áll a felújított régi pajta, amelyben művészöltözőket és a színpadi kellékek tárolására szolgáló raktárhelyiségeket alakítottak ki.

Szombaton Vándor Éva Jászai Mari-díjas és Tolnay Klári-díjas színművész lesz a Pásztor Erzsi Szabadtéri Színpad avatóünnepségének háziasszonya, az esemény díszvendége pedig Pásztor Erzsi.

A 35. Balassagyarmati Nemzetközi Muzsikustábor és Művészeti Fesztivál művésztanárai és növendékei adnak ünnepi hangversenyt. Közreműködik a Balassagyarmati Dalegylet, Fenyő Gusztáv zongoraművész, Klenyán Csaba Liszt Ferenc-díjas klarinétművész és Matuz István Kossuth-díjas fuvolaművész. A művészeti vezető Ember Csaba karnagy.

A névadó Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas Pásztor Erzsi 1936-ban született Budapesten, a Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház örökös tagja. Meghatározó előadásai között van a Macskajáték, a Koldusopera, a Bors néni vagy a Bernarda Alba háza. Szerepelt A Tenkes kapitányában, a Keménykalap és krumpliorrban, A ménesgazdában és A kenguruban, számos sorozatban szinkronizált, ő volt a Szomszédok című tévésorozat Janka nénije.