Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

José Cura operaénekes is fellép a pécsi Zeneszüret fesztiválon

A fesztivál legtöbb programja ingyenes.

José Cura világhírű operaénekes is fellép az idei pécsi Zeneszüret fesztiválon, amelyen a nívós hangversenyek és térzenék mellett szabadtéri klasszik mozi, családi nap és gyerekeknek szóló programcsokor is várja szeptember 8. és 11. között a közönséget.

A hagyományos, őszi klasszikus zenei fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. (Filharmónia) ügyvezetője elmondta: az idén 12. alkalommal jelentkező esemény legfontosabb célja, hogy kimozdítsa a koncerttermek falai közül a komolyzenét, azt a lehető legközelebb hozza az emberekhez.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a korunk egyik legnagyszerűbb tenorjának számító José Cura először lép fel Pécsen. Az argentin művész szeptember 8-án a Kodály Központban a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral lép fel, műsorában latin szerelmes dalok és híres operaszerepeinek részletei hangzanak el.

Egy nappal később, pénteken flashmobok és térzenék szórakoztatják a korzózókat, így mások mellett a Percussion Project Pécs, a Tárkány Trió és Kéméndi Tamás viszi a fesztivál hírét az utcákon, tereken, de játszótéri koncerteken is felcsendül a zene.

A pécsi belvárosban elhelyezkedő Művészetek és Irodalom Házában Szabó Marcell és Lukács Gergely várja a közönséget, majd az épülettel szomszédos Jókai téren amerikai filmzenéket ad elő a Four Bones harsonaegyüttes és Szirtes Edina „Mókus”, zárásként pedig a Szabadkikötő nevű vendéglátóhelyen a Tárkány Trió koncertje zárja a második napot.

Szombaton „muzsikáló erdő” várja az érdeklődőket a Mecsekoldalban fekvő Mandulás parkban, ahol az erdei tornapályán zajló interaktív sétákon igyekeznek ötvözni a szervezők a zene és a természet szépségeit, de muzsikusok később a közeli mecseki kisvasútra is jegyet váltanak.

A belvárosban aznap este a nemzetközi hírű Jávorkai fivérek lépnek fel, majd Ezerarcú tangó következik a Jókai téren Kéméndi Tamással, Györfi Annával, Dörnyei Szabolccsal és Baksa Péterrel, mielőtt a Nappali nevű belvárosi szórakozóhelyen a Zeneszüret Jazzfesztivál megkoronázza az estét.

A vasárnapi, családoknak szóló napon a Zsolnay Kulturális Negyedben interaktív meglepetésjátékok, ringató, zeneovi, hangszersimogató, családi táncház, fuvola-hárfa koncert, virtuális valóság és kézműves foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat, míg a nap végén szabadtéri klasszik mozi lesz a tettyei romoknál.

A sajtótájékoztatón Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára felidézte: a kormány által elindított kulturális decentralizáció részeként helyezték 2014-ben Pécsre a Filharmónia központját. Az intézmény elmúlt nyolc évben mutatott teljesítménye bebizonyította, hogy lehet vidékről is irányítani egy állami, országos hatókörű szervezetet – mondta a politikus.

A Zeneszüret fesztivál kapcsán kiemelte, hogy a különleges rendezvény ötvözi a megfeszített munkát, a tehetséget és a jutalmat, a közösségben megélt művészeti élményt pedig felértékeli, hogy a koronavírus-járvány bezártságát követően ismét lehetőség van sok embert megmozgató, a Zeneszürethez hasonló programok megszervezésére.

A pécsi rendezvényt „kaleidoszkopikussá” teszi annak sokszínű kínálata és a különleges helyszínek, amelyeken zajlik – mondta, kiemelve, hogy a szervezők érdeme az esemény időről időre való megújítása, alakítása.

Az államtitkár szerint a Zeneszüret fontos küldetése, hogy a komolyzenét minél többekkel megszerettesse, és hozzájáruljon az emberek kulturális identitásának megőrzéséhez.

A Zeneszüret legtöbb programja ingyenes. A rendezvényről, a belépős eseményekkel kapcsolatos jegyinformációkról további részletek olvashatók a zeneszuret.hu weboldalon és a Filharmónia hivatalos Facebook-oldalán. (MTI)