Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A Karthago a Sportarénában mutatja be Máté Péter-lemezét

A Karthago a Papp László Budapest Sportarénában mutatja be közelmúltban megjelent új lemezét.

A Máté Péter dalainak feldolgozását tartalmazó anyag dalai november 19-én hangzanak el élőben.

A feldolgozások, valamint a Karthago régi slágerei egyaránt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közreműködésével hangzanak el a koncerten – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Az immár 43 éve létező rockzenekar júniusban jelentette meg Máté Péter in Rock című albumát, amelyen az 1984-ben elhunyt nagyszerű énekes, dalszerző legszebb számai – köztük a Zene nélkül, a Hazám, a Most élsz, az Ez majdnem szerelem volt, az Egy darabot a szívemből, az Ott állsz az út végén, az Elmegyek, az Azért vannak a jóbarátok – a Karthago rock feldolgozásában hallhatók. A lemez sikert aratott, hónapokig vezette a hazai sláger- és eladási listákat.

A Karthago 1979 tavaszán alakult Szigeti Ferenc gitáros, dalszerző vezetésével. Mellette Gidófalvy Attila (billentyűs hangszerek, vokál), Takáts Tamás (ének), Kiss Zoltán Zéro (basszusgitár, vokál) és Kocsándi Miklós (dob, vokál) szerepel a formációban. Az első lemez, az 1981-ben megjelent Karthago 170 ezer példányban fogyott, és sikerdalok szerepelnek rajta, mint Az áruló, a Lépd át a múltat!, az Apáink útján vagy A pénz.

A hangzás különlegességét kemény rockzenei alapok mellett elsősorban a cizellált hangszerelés és az ötszólamú vokál jelentette. A zenekar dallamos hardrock zenéje, amely az amerikai west coast hangzáshoz volt hasonló, a külföld érdeklődését is felkeltette: a Karthagót elhívták Ausztriába, az 1983-as villach-i táncdalfesztiválra, ahol a Requiem című számmal megnyerték a nagydíjat. Az előadás nagyzenekari hangszerelését éppen Máté Péter készítette nekik. További kapcsolódás az énekeshez, hogy a Karthago tavaly megkapta a Máté Péter-díjat.

Az osztrák OK Musica/Teldec kiadó később két angol nyelvű nagylemezünket is megjelentette Ausztriában, Németországban, Svájcban és a Benelux-államokban, a Requiem című első lemez aranylemez lett Ausztriában. A Karthago turnézott is külföldön jó néhány világsztárral, többek között az Opusszal, amely a Life Is Life című dallal világhírű lett.

Újabb két hazai stúdióalbum (Ezredforduló – 1982; Senkiföldjén – 1984) után a csapat 1985-ben beszüntette működését, és csak öt évvel később állt újra össze a Petőfi Csarnok kérésére egy fellépésre. A váratlanul nagy siker, a telt ház és a tévéfelvétel meghozta a folytatást, azóta folyamatosan koncerteznek, járják az országot és a környező magyarlakta területeket, változatlan felállásban.

2004-ben egy új lemez is született ValóságRock! címmel, régi és új számokkal vegyesen. Ezt azóta az Időtörés (2009), majd az Együtt 40 éve!!! (2019) követte.

Fotó: MTI/Három Szabolcs