Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió

Őrületes izgalmak jellemezték a 15. Nemzeti Vágtát – Idén is Öcsény lovasa, Németh János nyerte a döntőt

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a múlt hétvégén a Nemzeti Vágtát.

Szerencsés csillagzat alatt született az idei Nemzeti Vágta, egy kisebb zuhét leszámítva ugyanis végig kellemes idő volt. Sőt a vasárnapi bemutatókat és döntőket gyönyörű, szikrázó napsütésben nézhették végig a kilátogatók. A rendezvény idén is tartogatott meglepetéseket, izgalmakat és persze most sem volt hiány ínycsiklandó hagyományos magyar ételekből.

A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, amely valójában a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. A Nemzeti Vágta több, mint egy lovasverseny, a lovas hagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe, melyet évente megrendeznek. Az idei már a 15. volt, és ha lehet még színesebb programokkal és még izgalmasabb versenyekkel kényeztették a nézőket.

A Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 60 magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokban. A jubileumi eseményt hagyományos történelmi lovasfelvonulás, 1848-as csatajelenet és a Győri Ördöglovasok jubileumi bemutatója is színesítette. Az évforduló alkalmából a Nemzeti Vágta idei programjai a 15-ös szám köré szerveződtek: az esemény egyik leglátványosabb eleme volt 150 gyerek lovas felvonulása.

vagta3
Sasvári Sándor korábban versenyzett, ma már csak nézőként tért vissza lányaival. Fotó: Trimedio News

Emlékállítás

Az idei verseny három rendkívül bátor gyermeknek állított emléket: Tóth Imre András kishuszár, századtrombitásnak, Simig Rezső tüzér hadnagynak, a szabadságharc legfiatalabb tisztjének, valamint Koroknay Dániel tüzér, főágyús, kisdobosnak. A 15 éves hősök az 1848-49-es harcok alatt tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről.

Öcsény újabb diadala

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

Az immár háromszoros bajnok Németh János Temerin, Farkaslaka, Kunadacs és Szilvásvárad lovasát győzte le a Hősök terén kialakított különleges versenypályán. A 2022 leggyorsabb lovasa címet elnyerő tolna megyei versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Galaxy nevű lova hátára győzelmi takarót terítettek.

A Mercedes-Benz Hovány jótékonysági futama is meglepetést tartogatott. Széchenyi Krisztián, Krajnik-Balogh Gábor, Bács Péter, Sipos Imre és Barabás Kiss Zoltán szállt nyeregbe, a győztes Sipos Imre színész lett. A biztos befutónak tartott Bács Péter mégsem búslakodott, együtt örült a győztessel.

vagta4
A Mercedes-Benz Jótékonysági
sztárfutam művészei
csak a pályán ellenfelek. Fotó: Trimedio News

Ínycsiklandó hagyományos magyar ételek

A pályán kívül az ízek versenyeztek egymással, igazi sztárdömping volt a kondérok körül is. Nem csoda, ínycsiklandó illatok szálltak a szélben: marhapörkölt, slambuc, sült hal, hurka, kolbász hívogatta a vendégeket, senki nem ment haza üres hassal. A vendéglátósok igazán kitettek magukért, az ízek világában is a magyarosé volt a főszerep. A verseny falain belül is és kívül is nagy volt a választék.

NemzetiVagta konyha
Fotó: Trimedio News

A vendégek válogathattak a legfinomabb pörköltek közül, amit hagymás krumplival vagy nokedlivel illet enni, mindemellett a kovászos uborka már elengedhetetlen kísérő volt, s a bátrabbak még kovászos kenyeret is kértek hozzá. Lángosból is több félét kínáltak, mint ahogy a rétes sem hiányozhatott az édességeknél. A legnagyobb sor azonban idén a málnás erdélyi kürtős kalácsnál volt, mind a két nap hosszú sorok várakoztak az árusnál.

NemzetiVagta porkolt
Fotó: Trimedio News