Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Őrületes izgalmak jellemezték a 15. Nemzeti Vágtát – Idén is Öcsény lovasa, Németh János nyerte a döntőt

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a múlt hétvégén a Nemzeti Vágtát.

Szerencsés csillagzat alatt született az idei Nemzeti Vágta, egy kisebb zuhét leszámítva ugyanis végig kellemes idő volt. Sőt a vasárnapi bemutatókat és döntőket gyönyörű, szikrázó napsütésben nézhették végig a kilátogatók. A rendezvény idén is tartogatott meglepetéseket, izgalmakat és persze most sem volt hiány ínycsiklandó hagyományos magyar ételekből.

A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, amely valójában a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. A Nemzeti Vágta több, mint egy lovasverseny, a lovas hagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe, melyet évente megrendeznek. Az idei már a 15. volt, és ha lehet még színesebb programokkal és még izgalmasabb versenyekkel kényeztették a nézőket.

A Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 60 magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokban. A jubileumi eseményt hagyományos történelmi lovasfelvonulás, 1848-as csatajelenet és a Győri Ördöglovasok jubileumi bemutatója is színesítette. Az évforduló alkalmából a Nemzeti Vágta idei programjai a 15-ös szám köré szerveződtek: az esemény egyik leglátványosabb eleme volt 150 gyerek lovas felvonulása.

vagta3
Sasvári Sándor korábban versenyzett, ma már csak nézőként tért vissza lányaival. Fotó: Trimedio News

Emlékállítás

Az idei verseny három rendkívül bátor gyermeknek állított emléket: Tóth Imre András kishuszár, századtrombitásnak, Simig Rezső tüzér hadnagynak, a szabadságharc legfiatalabb tisztjének, valamint Koroknay Dániel tüzér, főágyús, kisdobosnak. A 15 éves hősök az 1848-49-es harcok alatt tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről.

Öcsény újabb diadala

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

Az immár háromszoros bajnok Németh János Temerin, Farkaslaka, Kunadacs és Szilvásvárad lovasát győzte le a Hősök terén kialakított különleges versenypályán. A 2022 leggyorsabb lovasa címet elnyerő tolna megyei versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Galaxy nevű lova hátára győzelmi takarót terítettek.

A Mercedes-Benz Hovány jótékonysági futama is meglepetést tartogatott. Széchenyi Krisztián, Krajnik-Balogh Gábor, Bács Péter, Sipos Imre és Barabás Kiss Zoltán szállt nyeregbe, a győztes Sipos Imre színész lett. A biztos befutónak tartott Bács Péter mégsem búslakodott, együtt örült a győztessel.

vagta4
A Mercedes-Benz Jótékonysági
sztárfutam művészei
csak a pályán ellenfelek. Fotó: Trimedio News

Ínycsiklandó hagyományos magyar ételek

A pályán kívül az ízek versenyeztek egymással, igazi sztárdömping volt a kondérok körül is. Nem csoda, ínycsiklandó illatok szálltak a szélben: marhapörkölt, slambuc, sült hal, hurka, kolbász hívogatta a vendégeket, senki nem ment haza üres hassal. A vendéglátósok igazán kitettek magukért, az ízek világában is a magyarosé volt a főszerep. A verseny falain belül is és kívül is nagy volt a választék.

NemzetiVagta konyha
Fotó: Trimedio News

A vendégek válogathattak a legfinomabb pörköltek közül, amit hagymás krumplival vagy nokedlivel illet enni, mindemellett a kovászos uborka már elengedhetetlen kísérő volt, s a bátrabbak még kovászos kenyeret is kértek hozzá. Lángosból is több félét kínáltak, mint ahogy a rétes sem hiányozhatott az édességeknél. A legnagyobb sor azonban idén a málnás erdélyi kürtős kalácsnál volt, mind a két nap hosszú sorok várakoztak az árusnál.

NemzetiVagta porkolt
Fotó: Trimedio News