Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhunyt sokak kedvence, a legendás magyar szakácskönyv-író, Frank Júlia

A gasztronómiai író 76 éves volt.

76 éves korában meghalt Frank Júlia gasztronómiai író, több mint 130 szakácskönyv szerzője – számolt be róla a családhoz közelálló forrásra hivatkozva az nlc.hu. Frank hosszan tartó súlyos betegség után, kórházban veszítette életét.

A lap még 2018-ban készített vele interjút, akkor azt nyilatkozta, sosem dob ki ételt, és legalább 10 ezer recept van, amit fejből is tud. Csak az Óriás szakácskönyv című kötetében 4000 recept fért el. Frank Júlia akkor dolgozott a 129. receptkönyvén.

Frank Júlia idén év elején adott interjút a Gastro Guide-nak, melyben elmondta, hogy eredetileg oratóriumi énekesnek készült, fiatalon a sertéshúst sem tudta megkülönböztetni a marhától, de a szükség úgy hozta, hogy meg kellett tanulnia főzni. Tizennyolc éves volt, mikor meghaltak a szülei, így fiatalabb testvérével magukra maradtak és önellátásra kényszerültek.

Horváth Ilona szakácskönyvéből kezdett el maga is főzni, majd a barátai unszolására fogott bele a saját receptjeinek a leírásába. Később autodidakta módon fejlesztette magát. Hogy élete első szakácskönyvét a 80-as években megjelentethesse, disznóvágásokra járt (összesen 35-ön vett részt), mert a Mezőgazdasági Kiadó csak akkor volt hajlandó publikálni tőle, ha a sertéshús házi feldolgozásáról írt. A többi kiadó egyébként azzal utasította el Frankot, hogy nincs szüksége az embereknek szakácskönyvre, mert a panel kis konyháiban úgysem lehet főzni, meleget mindenki a munkahelyén eszik. A sertéshúsból készült recepteket tartalmazó könyvét aztán mégis több százezer példányban adták el.

A Nők Lapjának néhány éve Frank Júlia elmesélte, hogy a főzést általában nem a bevásárlással kezdte, mert ő inkább abból főzött mindig, ami otthon volt. Azokból az alapanyagokból, amely egy tál étel elkészítéséhez kellettek, mindig tartott otthon, így nem kellett leszaladni például tojásért, hagymáért, krumpliért, valamilyen savanyított tejtermékért, kolbászért vagy csirkehúsért. A világlegunalmasabb alapanyagának a csirkemellt tartotta.

Fotó: Földi Imre/MTI