Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhunyt Kabai Lóránt költő, író, szerkesztő és vizuális művész

Két napja jelentették be az eltűnését.

Életének 45. évében elhunyt Kabai Lóránt költő, író, szerkesztő és vizuális művész, a Műút című folyóirat egyik alapítója – közölte Miskolc polgármesteri hivatala kedden az MTI-vel.

A rendőrség október 23-án tette közzé felhívását, hogy Kabai Lóránt eltűnt. Fivérei – édesanyjuk nevében is – kedd reggel tették közzé, hogy testvérük tragikus körülmények között elhunyt.

Miskolc városa 2020-ban, alkotói tevékenysége elismeréseként Szabó Lőrinc-díjat adományozott Kabai Lórántnak – emlékeztettek a polgármesteri hivatal közleményében.

Kabai Lóránt elvesztése betölthetetlen űrt hagy maga után nemcsak Miskolc városának kulturális életében, hanem a kortárs magyar irodalom egészében, hiszen aktív, meghatározó alakja volt a fiatal magyar kortárs lírának, irodalomnak – fogalmaztak. Kabai Lóránt 1993-tól publikált rendszeresen egyebek mellett a Holmi, a Jelenkor, a Beszélő, az Élet és Irodalom című lapokban, legutóbbi verseskötete Moaré címmel 2021-ben jelent meg. Munkásságát több díjjal ismerték el, 2019-ben a V4 Irodalmi Rezidensprogram ösztöndíját és Sziveri János-díjat, 2016-ban Csáth Géza-díjat kapott, de elnyerte 2011-ben az NKA alkotói ösztöndíját és 2006-ban a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat is – idézték fel.

„Alkotói sokoldalúságát, kreativitását jól mutatja, hogy irodalmi tevékenysége mellett rendszeresen szerepelt hazai és külföldi kiállításokon grafikákkal, fotókkal, festményekkel, kollázsokkal és mail artokkal”. Tevékenykedett a Független Mentorhálózat mentoraként, éveken át zsűrizett a Diákpoézisben, szemináriumvezetőként segítette a fiatal alkotókat a József Attila Kör táboraiban – emlékeztettek.

A miskolci II. Rákóczi Ferenc könyvtár korábban Fivérek a láthatáron címmel e hét csütörtökére hirdette meg Kabai Csaba, Kabai Lóránt és Kabai Zoltán közös, Horizont című verseskötetének bemutatóját.