Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sajátosan bizarr, groteszk világú dallal jelentkezik az Eleven Költők Társasága

Panoptikomfiguraként garázdálkodnak klipjükben.

Az önmagát összművészeti alkotóműhelyként meghatározó produkció második éve zenésíti meg a Petőfi Kulturális Ügynökség KMI12 program költőinek egy-egy versét. Ezúttal Kopriva Nikolett Másvilágban című verséből készült dal és videoklip, különleges képi világgal.

Az Eleven Költők Társasága zenekar, vagyis, Kohánszky Roy, Máté Szabolcs és Keleti András új dallal és klippel jelentkezett. Keleti elmondta: nagyon izgalmas volt Kopriva Nikolett versével dolgozni, és ugyanilyen izgatottan várják a közönség reakcióit.

– A KMI12 idei programjában hat költő kapott helyet és alkotóműhelyünk arra vállalkozott, hogy mindegyiktől választunk egy költeményt, melyből sajátos, általunk kifejlesztett módszerekkel és stílusban egy-egy modern popdal születik. Ezekhez még az idén különböző, saját gyártású videók, szövegvideók, vagy egyéb vizuális kiegészítő tartalmak készülnek – kezdte a zenész.

– Kopriva Nikolett versei között keresgélve a Másvilágban című versnél észrevettük, hogy a szövegnek van egy érdekes belső ritmikája és tördelése, ami abban a pillanatban el is indította bennem a folyamatot, melynek végeredményeként jött létre ez a sajátosan bizarr, groteszk világú dal. Általában igyekszünk elképzelni egy olyan alapszituációt, ami valahogy szavak nélkül is, már elsőre hordoz magában valamit a vers gondolati magjából és a hangulatvilágából egyaránt. Az is előfordul, hogy a vers egyik, vagy másik sora adja a megfejtést erre az alaphelyzetre és ilyenkor már elindul az, ahogy az egyik ötlet rögtön hozza magával a következőt. Nikolett versében ez a kulcssor úgy szól hogy: …megkövült idegenek mosolyogtak ki egy végtelen pillanatból… Így jött az ötlet Szabitól, hogy furcsa és groteszk panoptikumfigurákként játsszuk a dalt, miközben Roy valamiféle bentlakó gondnokként bábáskodik körülöttünk. A kísérteties hangulat és a groteszk humor találkozása egyébként is lényeges volt már abban is, hogy ezt a verset választottuk, és az alapötlet így már rögtön magán hordozta ezt a kettősséget” A klipet Oberczián Márton fényképezte, a vágást és a vizuális világot pedig Gréger Zsolttal alakítottuk ki, aki a zenekar producere is egyben. – tette hozzá Keleti András.

Kohánszky Royt a Roy és Ádám formációból ismerte meg az ország. A zenész a klip kapcsán elmondta, az Eleven Költők Társasága különleges kihívás számára, a Másvilágban című dal pedig igazán kimozdította a komfortzónájából.

– A forgatás és a dal kimozdított a komfortzónámból, én nem vagyok ennyire groteszk, de nagyon érdekes volt egy ilyen más világba belecsöppenni. A klip végén egy pillanatra látható, ahogy kalapban, sminkben és műszempillával vagyok, ilyen sem fordult elő velem szerintem még soha. Az Eleven Költők Társaságában amúgy is egy sokkal kísérletezőbb, másik arcomat tudom megmutatni, amit különösen élvezek – mondta el Roy.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának küldetése a kortárs magyar szépirodalom és az olvasás népszerűsítése határon innen és túl. Kiemelt figyelmet szentelnek a KMI 12 programnak, amelyet 2020-ban indítottak útjára. Lényege, hogy évente kiválasztanak tizenkét hazai és határon túli kortárs költőt és írót, szakmailag már elismert szerzőket és már bizonyított pályakezdőket egyaránt, hogy segítsék írói arculatuk továbbépítését, műveik népszerűsítését.