Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Újabb díjakat nyert Pozsgai Zsolt Magyar Golgota című filmje

A legjobb európai film- és forgatókönyv díját kapta meg.

Újabb díjakat nyert Pozsgai Zsolt Magyar Golgota című filmje: a Sweet Democracy nemzetközi filmfesztiválon a legjobb európai film és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta.

Pozsgai Zsolt az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a zsűri indoklásában kiemelte, hogy a Magyar Golgota a fesztivál tematikájával tökéletesen megegyező, érvényes alkotás. „A magyar film a szabadság és a demokrácia iránti vágy erőteljes történelmi példája. Mindezt az emberi szempontok figyelembevételével teszi. A forgatókönyvnek és a magyar színészek rendkívül tehetséges játékának köszönhetően megrázóan erős film” – méltatták az alkotást.

A Magyar Golgota, amelynek forgatókönyvét saját drámájából Pozsgai Zsolt írta, és a Mythberg Films gyártásában készült a Nemzeti Filmintézet támogatásával, eddig 187 díjat nyert szerte a világban, november elején Uruguayban kapta meg a legjobb film díját – emelik ki a közleményben.

A Balázs Béla-díjas rendező Török Ignác aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, a 13 honvédtábornok kivégzésének hajnalát. A 2021 februárjában forgatott produkciót tavaly októberben az M5 csatornán vetítették le az aradi vértanúk napján.

A tematikus filmfesztivál, a Magyar Golgotának októberben ítélte oda a két fődíjat.

A Sweet Democracy honlapja szerint a tematikus filmfesztivált, amely havonta díjazza a filmeket, független filmkészítők támogatására hozták létre. A fesztivál elnevezését a Dario Fo Nobel-díjas drámaíró közreműködésével készült, Sweet Democracy című filmtől kölcsönözték, zsűrijének egyik tagja Michele Diomá, a film olasz rendezője. Mint a mustra szervezői a honlapon hangsúlyozzák, „a Sweet Democracy filmdíj célja az új független filmesek kreativitásának és eredetiségének felfedezése, és a megérdemelt bemutatkozási lehetőségük megteremtése”. (MTI)