Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Halálának okát egyelőre nem közölték.

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin’ Stone.

Barrett Strong 81 éves korában, vasárnap délután hunyt el Detroitban, halálhírét a Motown Museum is megerősítette Twitter-oldalán – írta a Variety.com.

– Ő volt az, aki a Motown első nagy sikerét, a Money (That’s What I Want) című dalt 1959-ben elénekelte. Nemcsak kiváló énekes és zongorista volt, de szerzőtársával, Norman Whitfielddel együtt számos slágert írt, elsősorban a Temptations zenekarnak – írta Berry Gordy, a Motown alapítója Strong halálhíre kapcsán.

Mint fogalmazott, ezek a dalok, köztük a Cloud Nine és a Ball of Confusion (That’s What the World is Today) forradalmasították az R&B és a soul hangzását, és kifejezték a hatvanas-hetvenes évek hangulatát.

A Money, amelynek Berry Gordy és Janie Bradford volt a szerzője, eredetileg a Tamlánál, Gordy első kiadójánál jelent meg. A dalt később számos világhírű előadó vitte sikerre, köztük a Beatles (1963-ban), a Rolling Stones (1964-ben) és a Flying Lizards (1979-ben).

Barrett Strong 1959-től 1972-ig a Motown egyik legsikeresebb dalszerzője volt; Norman Whitfielddel közösen óriási szerepet játszott a zenei átalakulásában, amely során a kiadó a zenekari soultól a ritmusos funk és rock keverékéig jutott. Legnagyobb sikereik közé tartozott Marvin Gaye óriási slágere, az I Heard It Through the Grapevine, amely vezette a listákat, a War, amelyet 1970-ben Edwin Starr vett kislemezre, vagy a Just My Imagination (Running Away With Me), amelyet 1971-ben a Temptations adott elő.

Már nem volt a Motownnál, amikor 1973-ban Grammy-díjat kapott a Temptations által előadott Papa Was a Rollin’ Stone-ért a legjobb R&B-dal kategóriában. Strong a hetvenes-nyolcvanas években szólóban kiadott lemezei mérsékeltebb sikert értek el, bár a Capitol gondozásában kiadott 1975-ös LP, a Stronghold egyik dala, az Is It True felkerült a listákra.

Írt dalokat a Dells együttesnek, 2004-ben beiktatták a Dalszerző Hírességek Csarnokába, 2008-ban pedig megjelentette a Stronghold folytatását, a Stronghold II-őt. (MTI)