Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Zenészlegendák avatták fel a Zene Háza új programhelyszínét

A Zene Háza első időszaki tárlatának Klubterében szűk körű, intim koncertekkel, beszélgetésekkel, zenés előadásokkal várják majd a közönséget.


A magyar könnyűzene legendás előadói avatták fel hétfőn a Magyar Zene Háza új programhelyszínét, az intézmény Nekünk írták a dalt! című időszaki kiállításának Klubterét.
Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója elmondta, a programhelyszín avatására összegyűlt zenészlegendák részvételével szinte megelevenedett a kiállításban látható, poptörténeti tabló.
Az eseményen mások mellett Bródy János (Illés, Fonográf), Deák Bill Gyula (Hobo Blues Band), Demjén Ferenc (Bergendy, V’Moto-Rock), Frenreisz Károly (Metro, LGT, Skorpió), Grandpierre Attila (VHK), Horváth Károly Charlie (Olympia, Generál, Tátrai Band), Kovács Kati, Környei Attila (R-Go), Müller Péter Sziámi (URH, Kontroll Csoport, Sziámi), Németh Alajos (Bikini), Pajor Tamás (Neurotic), Schuster Lóránt (P.Mobil), Szikora Róbert (Hungaria, R-Go) és Szörényi Levente (Illés, Fonográf) vett részt.
Batta András hangsúlyozta: a 2023 őszéig megtekinthető kiállítás a magyar popzene hőskorát mutatja be, de nem a múltba tekintésről szól elsősorban, hiszen ez a repertoár mára halhatatlanná vált. „Ezeknek az előadóknak a dalai mindmáig az emberek szívében élnek” – fogalmazott.
Mint kiemelte, a Magyar Zene Háza nagy figyelmet fordít arra, hogy a popzene, ezen belül a magyar popzene hangsúlyosan megjelenjen a koncertprogramban, a zenepedagógiai foglalkozásokon, a Hangdómban, az állandó kiállításban és most az intézmény első időszaki tárlatában is.

zeneszhaza2


Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója, a Nekünk írták a dalt! társkurátora elmondta: a kiállítás 1957-től indul, ekkor rögzítették ugyanis az első rock’n roll felvételt Magyarországon, a másik végpont pedig a magyar könnyűzenében is alapvető változásokat hozó rendszerváltozás időszaka.
Kurátortársával, Jávorszky Béla Szilárd rocktörténésszel olyan tárlatot szerettek volna létrehozni, amely egyszerre szól a fiataloknak és azoknak is, akik ezt az időszakot átélték – tette hozzá Horn Márton.
Ezt a több mint három évtizedet a 900 négyzetméteren megvalósult kiállítás nyolc tematikai csomópont mentén tekinti át.
Az Expozíciós tér átadja a korszak szürke hétköznapjainak hangulatát, majd innen a Dalok terébe lép a látogató, akit egy hatalmas, mintegy kétszáz előadó portréjából összeállított panorámakép és egy zenei válogatás fogadja a látogatót.
A Médiumok tere azt mutatja be, hogy ezek a dalok hogyan jutottak el a közönséghez, a Politika tere pedig azokat a szervezeteket idézi meg, amelyek a korabeli zenei életet befolyásolták, irányították, néha gáncsolták – mondta el Horn Márton.
A Technológia tere a korra jellemző hangszerek világát mutatja, a korabeli turnék hangulatát pedig egy félbevágott Barkas furgonba beülve lehet átélni. A Nekünk írták a dalt! kitér a társművészetekre is, elsősorban a nyolcvanas évek underground színtéréből kiindulva, majd a Rajongói térrel búcsúzik a látogatóktól, kitekintve az első, 1993-as Diákszigetre is.
Horn Márton az MTI-nek elmondta, hogy január 22-i megnyitása óta a kiállítás szinte folyamatosan telt házas, de nemcsak a közönség kedveli a tárlatot, hanem a helyszínen megjelent zenészlegendák is elismerésüket fejezték ki.

Fotó: MTI/Mohai Balázs