Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Negyvenéves lemezét játssza a KFT a Magyar Zene Házában

Negyvenéves lemezét, az Üzenet a liftből/A fodrász című anyagot játssza el a KFT zenekar június 10-én a Magyar Zene Házában. A koncerthez kiállítás kapcsolódik.

– A tervek szerint a lemez mind a tíz számát elő fogjuk adni, és meglepetésekkel is készülünk. Az esemény a Magyar Zene Háza kezdeményezésére valósul meg, izgalmas lesz először ebben a különleges térben játszani – mondta Márton András, a KFT vezetője, dobosa az MTI-nek.
A koncert illeszkedik a KFT 2012-ben az A38 hajón kezdett lemez (újra)bemutató koncertsorozatába, ugyanakkor most először fordul elő, hogy egy korábbi albumot (2013 után) immár másodszor vesznek elő.
Az Üzenet a liftből/A fodrász a KFT második stúdióalbumaként jelent meg 1983-ban. Két önálló egységből áll, számos olyan dallal – a címadó számok mellett például a Milyen kegyetlen a szerelem; A pénztárcámat; A lány, aki nincs –, amely azóta klasszikussá vált.
Márton András felidézte, hogy másmilyen lemezt akartak csinálni, mint amilyen az 1981-ben megjelent debüt, a Macska az úton volt. „Az sok szempontból egy nyers, ösztönös anyag volt, az Üzenet… sokkal cizelláltabb, kidolgozottabb lett, hangzásában nagyon különbözik tőle. Tudat alatt valamennyire mindig befolyásoló tényező a világban éppen jelen lévő izgalmas, kreativitást, új energiákat árasztó zene, ez a lemez is nyomokban tartalmazhat külső hatásokat, például a Police együttesét”.
1983, az Üzenet a liftből/A fodrász megjelenésének éve izgalmas időszak volt a KFT számára, hiszen Koncz Zsuzsa kísérőzenekaraként Kubában turnéztak, Márta Istvánnal együttműködve pedig WYX néven egy kísérletező jellegű kislemezt adtak ki.
A KFT a nyár eleji koncertet szeretné akusztikailag kicsit másképp felépíteni, mint általában, amire a Magyar Zene Háza termének egyedi berendezése alkalmat ad. „Érdekes lehet, ha a hangfalakat nemcsak frontálisan, hanem különböző pontokon helyezzük el, emellett az üvegfal vagy a háttérfüggönyök a látvánnyal való izgalmas játékot kínálják”.
A KFT a koncerteken túl egyéb módon is szeret kapcsolódni az adott helyszínhez, kihasználva annak adottságait. Így vetődött fel részükről egy kiállítás megszervezésének gondolata, amire a Magyar Zene Háza szervezői fogékonyak voltak.
– Felmértük, az épület mely tereit tudnánk használni arra, hogy bemutassuk régi színpadi jelmezeinket, plakátjainkat, fotókat, videófelvételeket és más kapcsolódó dolgokat a KFT több mint negyvenéves történetéből. Nagyon sok tárgyat őrzök otthon, figyeltem arra, hogy ezek épségben megmaradjanak, de előfordult, hogy egyszerűen elporladtak az idő múlásával – fejtette ki Márton András. A KFT-kiállítás május 26-tól két héten át lesz látható a Magyar Zene Házában.
Megjegyezte, hogy a régi hangszerek egy részét, például II. Lengyelfi Miklós elektromos bőgőjét és Márton András dobfelszerelését nem tudják kiállítani, mert azóta is azokon játszanak.
A zenekar – amelynek legismertebb dalai közé tartozik az Afrika és a Balatoni nyár – eddig tizenegy stúdiólemezt készített, az utolsó a 2008-ban megjelent A Bábu visszavág volt. A zenekar jelenleg új számokon dolgozik – a Te vagy címűt már koncerten is szokták játszani –, idén újabbak bemutatása és egy stúdióalbum megjelenése várható. A KFT az elmúlt másfél évtizedben fellépett a Budapest Sportarénában, a Müpában és az Operaházban is.
A KFT-ben Laár András énekel és gitározik, Bornai Tibor énekel és billentyűs hangszereken játszik, II. Lengyelfi Miklós basszusgitározik, Márton András pedig dobol.

Fotó: Rockbook