Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Erdélyi együttes nyerte A Dal 2023-at

Az Éjféli járat az év dala; a Titán nyerte az idei nemzeti dalválasztó show-t.

A Duna könnyűzenei dalversenyének győztese „Az Év Dala 2023” cím és a Petőfi Zenei Díj „Év dala 2023” elismerés mellett tízmillió forinttal építheti tovább zenei karrierjét – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája szombaton késő este az MTI-t.
Véget ért az ország egyetlen dalválasztója, a döntő nyolc dala szimfonikus változatban versengett az év dala címért a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében szombaton – írták a közleményben.
A magyar zenék versenyében a zsűri ismét a nézőkkel együtt kereste az ország slágerét. Wolf Kati, Mező Misi, Ferenczi György és Egri Péter pontszámai alapján a legjobb négy közé jutott: a blues hangzású Nincsen semmi boldogságom Panka ás Kristóf előadásában, a szólistává előlépett Szebényi Dániel Vigasztaló című produkciója, a filmzenehatású Éjféli járat a szászrégeni Titántól, valamint az énekes-dalszerző Szekeres András lírai dala, Az ősz. A döntés a közönség kezében volt, a nézők a legtöbb szavazattal az Éjféli járat című dalt választották az év magyar slágerének.
A Titán megnyerte „Az Év Dala 2023”, valamint a Petőfi Zenei Díj „Év dala 2023” elismerést, emellett – a hazai piacon egyedülálló módon – a zenei produkciója fejlesztésére fordítható tízmillió forintos pénzjutalmat is kap.

adalgyoztes


A döntőbe jutott másik hét versenyző is pénznyereményben részesül. A legjobb négy között végzett másik három produkció előadója öt-öt millió forinttal, a további négy finalista – a mezőny metál képviselője, az EVERFLASH az ukulelés Mocskonyi Dörgő, az egyből magával ragadó QUACK, és a fesztiválhangulatú Roy Galeri – egy-egy millió forinttal építheti tovább zenei karrierjét – ismertették.
A magyar könnyűzene ünnepére, A Dal 2023 fináléjába extra produkcióval tért vissza Oláh Ibolya. A rövidesen megjelenő nyereménylemezének egyik új dala, az Ami a szívemen, az a számon televíziós premierként debütált a Dunán. Az énekes a „Nem adom el” című dallal nyerte meg tavaly a dalválasztót, és ezzel az „Az Év Dala 2022” címet.
Magyarország egyik legnagyobb televíziós zenei eseményén a legújabb magyar dalok mérettettek meg a heteken át tartó élő show-ban. Mintegy félezer pályaműből negyven dal kapott páratlan lehetőséget a főműsoridős bemutatkozásra. A Dal 2023 kiválasztottjaira izgalmas kihívás várt, a produkcióknak fordulónként meg kellett újulniuk, míg az elődöntőben akusztikus hangszerelésben, a döntőben szimfonikus feldolgozásban hangoztak el a dalok.
A műfaji sokszínűséget támogató rangos zenei verseny fellépői idén is megemlékeztek hazánk nagyjairól, és egy új dal született Petőfi Sándor, Madách Imre és a Himnusz bicentenárium tiszteletére Kétszáz év címmel. A közmédia feladata és küldetése, hogy a Duna showműsora az új magyar dalok megszületését ösztönözve a hazai könnyűzene katalizátora legyen, továbbörökítse a gazdag hazai zenekultúrát, és őrizze a magyar nyelv értékeit – olvasható a közleményben.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán