Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Meryl Streep színésznő az Asztúria hercegnője díj művészet kategória idei nyertese

Meryl Streep amerikai színésznő nyerte el idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője díjat művészet kategóriában.

A zsűri indoklásában méltatták a háromszoros Oscar-díjas világsztár több mint ötven éve tartó „briliáns pályafutását”, amelynek során „bonyolult és gazdag női személyiségeket” keltett életre, alakításaival reflexióra késztetve a nézőket. Kiemelték továbbá az „inspiráló és példamutató narratívákat szolgáló”, őszinte és felelős szerepválasztásait.
A zsűri kitért arra is, hogy a 73 éves Meryl Streep „fáradhatatlan aktivistája” az egyenjogúságnak, tehetségével különböző generációk számára tette lehetővé, hogy felejthetetlen előadásokat élvezzenek, ezzel „elnyerve azt a tiszteletet, amelyet ez a nagy művészet megérdemel”.
Az Asztúria hercegnője díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, amelyek sorában a művészeti elismerés az első.
Az amerikai filmcsillag a második színművész, aki elnyerte az 1980-ban alapított kitüntetést. Elsőként az olasz Vittorio Gassman vehette át 1997-ben. Korábban olyan alkotók kapták meg a díjat, mint Ennio Morricone és John Williams zeneszerzők, Woody Allen filmrendező vagy Bob Dylan énekes, dalszerző.
A díjat hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében Oviedóban. A díjazottak a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (18,7 millió forint) pénzjutalmat kapnak az elismerés mellé. (MTI)