Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Saját halottjának tekinti Máthé Erzsi színművészt, a nemzet színészét a KIM

Máthé Erzsi 96. születésnapja előtt 8 nappal hunyt el.

Saját halottjának tekinti a 95 éves korában, május 8-án elhunyt Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a nemzet színészét a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) – közölte a szaktárca az MTI-vel kedden.
Máthé Erzsi érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a színházi világ meghatározó alakja volt. A rendkívül sokoldalú művész tehetségével, szakmai alázatával és maximalizmusával minden színészgenerációnak példát mutatott – áll a közleményben.
Mint felidézik, pályája kezdetétől sok klasszikus hősnőt formált meg, több filmben és számos tévéjátékban szerepelt. Kiváló humorérzéke emlékezetes kabaréjelenetekben köszön vissza.
Máthé Erzsi Mertz Erzsébet néven 1927. május 16-án született Budafokon. Családjával nagy szegénységben nőtt fel, a 2. világháború után, mivel svábok voltak, elvették az otthonukat és kitelepítették őket.
1945-1948 között az Országos Színészegyesület színiiskolájának volt a hallgatója, ahol olyan mesterei voltak, mint Rátkai Márton, Ascher Oszkár, Lázár Mária, Várkonyi Zoltán és Gobbi Hilda.
1948-ban friss diplomásként rövid ideig a Vígszínházhoz szerződött. 1949-ben a Nemzeti Színházban beugrott Szörényi Éva helyére az egyik darabban, amelyet Major Tamás rendezett. Az ő hatására változtatta nevét Máthé Erzsire.
A színházak államosítása után 1949-1952 között a Pécsi Nemzeti Színház színésze volt. 1952-1983 között a budapesti Nemzeti Színháznak volt tagja. 1983-tól a Katona József Színházban játszott csaknem harminc évig.
2003-ban, a Katona József Színházban saját vagyonából létrehozta a Máthé Erzsi-díjat, amelyet minden évben egy-egy fiatal színésznek ítél oda a társulat. 2006-ban alapítványt hozott létre, amelynek célja a Pécsi Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a határon túli magyar nyelvű színházak tagjainak, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak segítése. 2000-ben elnyerte a Nemzet Színésze címet. 2012-ben Budapest díszpolgárává választották.
Emlékezetes színpadi alakítása volt a Nemzeti Színházban Az ember tragédiájának Évája, a Bánk bán Gertrudisa, a Lear király Gonerilje, a Liliomfi Kamillája, a Téli rege Paulinája.
A Katona József Színházban szintén nagyszerű alakítások fűződnek a nevéhez, többek között Pirandello Ma este improvizálunk, Koltes Roberto Zucco, Shakespeare Szeget szeggel című darabjában.
Máthé Erzsi kétszeres Jászai Mari-díjas (1956, 1971), érdemes művész (1976), kiváló művész (1981), Kossuth-díjas (1985), a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja (1998) volt. 1997-ben átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2000 óta a nemzet színésze volt. 2004-ben a legjobb női mellékszereplőnek járó Vastaps díjat, 2007-ben a Magyar Filmszemle életműdíját vehette át. 2012-ben Hazám-díjjal, 2013-ban Kállai Ferenc-életműdíjjal tüntették ki.
A színészettől 84 évesen vonult vissza. Elmondása szerint a színház volt a családja, amelyhez a végsőkig ragaszkodott.

Fotó: MTVA/Zih Zsolt