Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Átadták az Artisjus-díjakat

Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám posztumusz életműdíjat kapott a zenei Artisjus-díjak átadásán.

A komolyzene terén Balogh Máté, Kutrik Bence és Dobri Dániel lett díjazott.

A szerzői egyesület tizenkét zeneszerző, szövegíró, alkotói közösség munkáját ismerte el. A díjakat hétfőn a Magyar Zene Házában adták át a korábban bejelentett irodalmi Artisjus-díjakkal együtt.
Az Artisjus 23. alkalommal díjazta a kortárs zeneszerzőket és szövegírókat. A könnyűzenei junior kategóriában először kapta mindhárom díjat női alkotó vagy női dalszerző vezetésével működő csapat, a 22 éves Takács Dorina (Deva) a díj történetének legfiatalabb egyéni díjazottja.
A könnyűzenei alkotói életműdíjas Menyhárt János gitáros, dalszerző 1978-1988 között a V’Moto-Rock tagja volt. Ezután az MHV-ban játszott, ő szerezte Homonyik Sándor Álmodj királylány című dalát, dolgozott Demjén Ferenc albumain. – Egyedi hangzása és kreatív zenei gondolatai által meghatározó szerepet játszott a hetvenes-nyolcvanas évek zenei világában – írta méltatásában Szűcs Norbert.
A posztumusz könnyűzenei alkotói életműdíjas, a közelmúltban elhunyt Török Ádám énekes, fuvolista, zeneszerző, szövegíró 1968-ban alapította a Mini együttest. A kilencvenes években a RABB-ban szerepelt, 1998-tól újra a Minivel lépett fel, több mint harminc albumot jegyez.
– Senkihez sem hasonlítható stílust alakított ki, amely a hetvenes évek egyik legnépszerűbb zenekarává tette a Minit – méltatta őt laudációjában Németh Alajos.
Az év könnyűzeneszerzője Szendőfi Péter dobos, zeneszerző lett. Mintegy háromszáz hazai és külföldi lemezen játszott, zenélt az In Line, a Babos Band, a László Attila Band, a Fusio Group és a Loop Doctors formációban. Tagja volt az amerikai Ütőhangszeresek Világszövetségének. – Évtizedek óta meghatározó egyénisége könnyűzenei életünknek. A dobos-zeneszerző-zenekarvezető kategória egyik legkiválóbb reprezentánsa – írta róla Bágyi Balázs.
Az év könnyűzenei szövegírója Molnár Tamás dalszerző, énekes, az Anti Fitness Club, majd a Jetlag alapítója. Szövegíróként számos popelőadóval és zenekarral dolgozott, többszörös Fonogram-díjas előadó. – Minden projektjében, zenekarában megújul, képes változni és változtatni zenében, stílusaiban, személyiségében egyaránt – írta Jónás Vera.
Az év produkciója a godfater. formáció lett. A Tátrai Tibor, Szebényi Dániel, Borlai Gergő, Gotthárd Mihály és Kéri Sámuel által alkotott zenekar 2021 végén alakult. A sokgenerációs supergroup első lemeze 0 címmel jelent meg, saját dalaik mellett élőben Tátrai Tibor szerzeményeit, rock klasszikusokat játszanak. – A godfater. a generációk közti kölcsönös tiszteleten alapszik, példával járhat elöl minden zenésznek és alkotónak – méltatta a produkciót Sebestyén Áron.
Az év junior könnyűzenei alkotója Takács Dorina, azaz Deva. A 22 éves énekes-dalszerző zenéjét atmoszferikus lágy hangok, pulzáló basszus és a magyar népdalok világából merített többszólamú mantrák jellemzik. Első albuma a Csillag, megkapta a Music Moves Europe díjat. – Egyedi hangzásvilága ötvözi a Kárpát-medence hagyományos népzenei gyökereit a kortárs zenei és stúdiótechnikai trendekkel – fogalmazott laudációjában Both Miklós.
Az év junior könnyűzenei szövegírója Vörös Cintia Sisi. Első dala és klipje tavaly került ki a világhálóra Yalla címmel, idén a hiphop színtér felkapott előadójává vált, megjelent első EP-je.
– Kiemelt raptehetség a hazai újgenerációs underground közegben, erőteljes üzenetekkel képes megszólítani a fiatal közönségét – írta róla méltatásában Both Miklós.
Az év junior könnyűzenei alkotói közössége a Nagy Emma Quintet. A 2018-ban alakult formáció műveiben erőteljes groove-ok, szabad improvizációk, kortárs zenei elemek vannak. Három lemezük jelent meg, a zenekar tagja Nagy Emma (ének), Oláh Krisztián (zongora), Cseh Péter (gitár), Dénes Ábel (bőgő), Klausz Ádám (dob), valamint Nagy Gergő (szövegek, lemezborítók). – Nem akarnak hasonlítani és megfelelni semmilyen trendnek, önmaguk útját járják, mégis átütőek – írta Jónás Vera.
Az év komolyzenei műve kategóriában két alkotót díjaztak.
Balogh Máté Sinfonia Nr 1 című alkotásáért kapta az elismerést. Az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a Zeneakadémia Zeneelmélet Tanszékének adjunktusa, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnöke. Számos zeneszerzőverseny díjazottja, művei világszerte elhangoztak. – A Győri Filharmonikus Zenekar és Rajna Martin megrendelésére készült Szimfónia felvillanyozóan ötletes és szép zene – írta laudációjában Szitha Tünde.
Szintén az év komolyzenei műve lett Kutrik Bence Tavasz-esti dal szerzeménye. Az alkotó San Franciscóban, Torontóban és Budapesten tanult zeneszerzést, munkássága a klasszikus európai hagyományra épül, de zenei gondolkodásának fókuszában a kísérleti zene áll. – Varázslatos mű, amelyet az azt bemutató Cantemus mellett más kórus is műsorára tűz. A műből a fájdalom mellett a szerző természetszeretete és művészi ars poétikája is kiszól – mondta laudációjában Bánkövi Gyula.
Az év junior komolyzenei alkotója címet Dobri Dániel zeneszerző kapta az Artisjustól. A székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar rezidens zeneszerzője, kompozícióit műsorára tűzte a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara is. Több mint hatvan színpadi műhöz készített zenét. – Alkotói stílusa sokrétű, eszközeiben vállaltan eklektikus, vérbeli 21. századi zeneszerző – írta méltatásában Bella Máté.
Az év magyarnóta-szerzője Horváth Péter. Nótáit több ismert művész tartja repertoárján, a legnépszerűbbek között ott van a Mi lenne, ha megpróbálnánk; a Nem bűn az, ha szeretlek; vagy a Nem tudom, hogy hol keressem én a boldogságot.
Az Artisjus irodalmi díjakat előző héten hirdette ki a szerzői egyesület. Az irodalmi nagydíjat Darvasi László kapta, a többi irodalmi díjazott Visky András, Babics Imre, Herczog Noémi és Bene Sándor. (MTI)