Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat

Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat tizenegy kategóriában szerdán a Budapest Music Centerben (BMC).

Az év hangszeres művésze elismerést Balázs János Kossuth-, Liszt- és Prima díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, egyetemi docens, érdemes művész, a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató zsűritagja vehette át. Az év zenekara díjat a tavaly 80 éves jubileumát ünneplő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar kapta, amely a hazai és külföldi hangversenyek mellett a szinte teljes szimfonikus és oratorikus repertoár felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok között.
Az év zenei eseménye a BMC Ligeti 100 születésnapi koncertsorozata lett. A 2023 májusában Ligeti György zeneszerző emlékére rendezett koncertsorozat a nemzetközi és hazai zenei élet kiválóságainak fellépésével valósult meg.
Az év karmestere díjban Fischer Iván részesült. A Kossuth-díjas karmester a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.
Az év zenei együttese a Fekete-Kovács Kornél trombitaművész-zeneszerző alapította és vezette Modern Art Orchestra. Az együttes rendszeresen dolgozik nemzetközi és hazai szólistákkal, mások mellett Harcsa Veronikával és Dresch Mihállyal.
Az év zeneszerzője a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, zeneoktató, érdemes művész Dubrovay László. A tavaly 80. születésnapját ünneplő zeneszerző szinte minden műfajban alkotott.
Az év énekművészének a kétszeres Fonogram-díjas Harcsa Veronikát választották. Az énekes, dalszerző sok műfaj, mások mellett a hazai jazz-zene meghatározó alkotója, a Szakcsi Rádió csatornahangja.
Az év hangversenye Hubay Jenő Petőfi-szimfóniájának előadása lett, amelyet Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a Honvéd Férfikar közreműködésével tűztek műsorra Káli Gábor vezényletével a Budapest Kongresszusi Központban.
Az év életműdíjasa a 91 éves Vásáry Tamás Magyar Szent István-renddel, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elnök-karmestere és tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója 85 éve van a színpadon.
Babos jazz előadói díjban Ráduly Mihály részesült, a szaxofonos a progresszív rockot játszó Syrius zenészeként ismert. A Vukán György jazz alkotói díjat Binder Károly Erkel-díjas, Artisjus Könnyűzeneszerzői Életműdíjas zongoraművész, egyetemi tanár, zeneszerző érdemelte ki.
A díjátadón fellépett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Magyar Valentin zongoraművész, az In Medias Brass rézfúvós kvintett, a Mikrokozmosz, a Sárik Péter Trió, a Quartetto Speranza és Szepesi János klarinétművész. Az esten az idén márciusban elhunyt Eötvös Péter zeneszerzőről is megemlékeztek.
A Bartók Rádió hagyományteremtő szándékkal adta át a csatorna zenei díjait Magyarország klasszikus zenei művészeinek értékőrző és értékteremtő munkásságuk elismeréseképpen.
A díjátadót szombaton 18 órától a Bartók Rádióban és 19.40-től a Dunán, vasárnap 21 órától az M5 kulturális csatornán tűzik műsorra. (MTI)