Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az amerikai filmakadémia újabb 487 tagot hívott meg soraiba, köztük Mihalek Zsuzsát is

A 97. Oscar-díjátadót 2025. március 2-án rendezik meg Los Angelesben.

Az amerikai filmakadémia további 487 taggal akarja bővíteni idén testületét, az újonnan meghívottak között szerepel az idén Oscar-díjjal elismert Mihalek Zsuzsa és Lily Gladstone, valamint Catherine O’Hara, Jessica Alba és Sandra Hüller is – számolt be róla szerdán a Variety.com.
Mihalek Zsuzsa díszlettervezőt, aki márciusban a Szegény párák című film díszletberendezőjeként kapott Oscar-díjat, a filmakadémia produkciós tervezői ágazata hívta meg tagjai közé.
Az új tagokkal együtt 10 910-re nő az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) létszáma. Közülük 2025-ben 9934-en szavazhatnak az Oscar-díjak odaítéléséről.
Az idei meghívottak 44 százaléka nő, 41 százalékuk pedig alulreprezentált etnikai és faji közösségekből származik.
A leendő tagok között 19 Oscar-díjas, és 71 Oscar-jelölt művész van. Nyolc filmest a filmakadémia több ágazata is meghívott, köztük Justine Triet-t, az Egy zuhanás anatómiája című film francia forgatókönyvíró-rendezőjét és Iker Catakot, A tanári szoba íróját és rendezőjét. Nekik el kell dönteniük, hogy melyik ágazatba szeretnének kerülni.
A filmgyártás neves szakemberei és veteránjai is szerepelnek a meghívottak listáján, köztük Duncan Crabtree-Ireland, a SAG-AFTRA színészszakszervezet fő tárgyalója, Tim League, az Alamo Drafthouse alapítója, Iris Knobloch, a cannes-i filmfesztivál elnöke, Dan Friedkin, a 30West társalapítója és Peter Safran, a DC Studios társelnöke – írta a hollywoodi hírportál.
Bill Kramer, a filmakadémia vezérigazgatója és Janet Yang, a filmakadémia elnöke közös közleményben üdvözölte az új tagokat, akik – mint fogalmaztak – „a világ minden táján jelentős hatást gyakoroltak filmes közösségünkre”.
Az új tagok felvételével az AMPAS tagságában tovább nőtt a nők aránya, és elérte a 35 százalékot. A testületben 20 százalék képviseli az etnikai kisebbségeket, és 20 százalék reprezentálja az Egyesült Államokon kívüli országokat és területeket. (MTI)