Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Suhajda Szilárd sikeresen elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját

Suhajda Szilárd sikeresen elérte a Lhoce 8516 méteres csúcsát.

Suhajda Szilárd szombaton sikeresen elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Himalájában található Lhoce 8516 méteres csúcsát; a sportoló mesterséges oxigén használata nélkül, saját felszerelésével, magashegyi teherhordók alkalmazása és egyéb, külső erőforrások és táborok használata nélkül mászott – tájékoztatta a Magyar Lhoce Expedíció hétfőn az MTI-t.

Suhajda Szilárd a K2 első magyar megmászása során is a tiszta mászás jegyében érte el történelmi sikerét. A világ második legmagasabb pontjára, 8611 méterrr szintén oxigénpalack használata nélkül, saját erejéből jutott fel – olvasható a közleményben.

Mint írják, mindkét csúcs, a K2 és a Lhoce része a hegymászó hosszútávú projektjének, az úgynevezett The Big Five kihívásnak, melynek során szeretné elérni a Föld öt legmagasabb pontját, az eddigiekhez hasonlóan tisztán, oxigénpalack használata nélkül.

A tájékoztatás szerint Suhajda Szilárd május 11-én érte el a 6400 méteren fekvő kettes tábort, ahonnan éjszaka indult tovább a 7300 méteren ledepózott sátrához. Innen, a 3-as táborból szintén éjszaka startolt és nagyjából a déli órákban érte el a 4-es tábor magasságát, ami az úgynevezett csúcsmászó tábort jelenti. A mászók itt már nem éjszakáznak, néhány óra pihenés után elindulnak a csúcsra.

Május 13-án, a 7800-7900 méteren eltöltött délutánt követően, az esti órákban vette kezdetét Suhajda Szilárd csúcsmászása és másnap, május 14-én érte el a Lhoce 8516 méteres csúcsát. A hegymászó két napon keresztül ereszkedett, a biztonságot jelentő alaptábort hétfő reggel érte el.

 0150 A csúcsmászás során végig kiválóan éreztem magam, ellenben a vártnál sokkal rosszabb idő volt egész nap, ez a mozgást jelentősen megnehezítette. Az erősen változékony idő ugyanakkor egy pillanatra sem bizonytalanított el, és mire a legmagasabb pontra értem, a látótávolságra sem lehetett panasz! – idézi a közlemény Suhajda Szilárd hegymászót.

Az összegzés szerint a hegymászó 2023-as célja a The Big Five projekt legmagasabb tagja, a Mount Everest megmászása. Sikere esetén Suhajda Szilárd lehet az első magyar állampolgár, aki mesterséges oxigén használata nélkül jut fel a világ legmagasabb hegycsúcsára.

Bővebb információk Suhajda Szilárd Facebook-oldalán találhatók – áll a közleményben.

Fotó: Facebook.com/SuhajdaSzilardClimber