Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Profi kick-box világbajnoki címért küzd vasárnap Busa Gabriella

Az Exatlon Hungary Bajnok csapattagjának versenyére vasárnap 17 órakor kerül sor.

Profi kick-box világbajnoki címért küzd a háromszoros amatőr világelső Busa Gabriella vasárnap a Madárfészek Akadémián, hivatalos nevén az újpesti Kellner Ferenc Sportközpontban.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a címmérkőzésre az idén induló profi kick-box rendezvénysorozat keretében kerül sor, amelynek ez lesz az első eseménye. A kezdeményezésről kedden állapodott meg a sportág világszövetségének profi szakága, a WAKO PRO és a Magyar Kick-box Szakszövetség. Az erről szóló dokumentumot Király István, a WAKO alelnöke, valamint Galambos Péter, a hazai szakszövetség első embere írta alá.

Király István elmondta: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elismert kick-box világszövetség, a WAKO legfontosabb célja, hogy a sportág ott legyen a 2028-as Los Angeles-i olimpián. Erre eséllyel pályázik, hiszen a kick-box egyike annak a nyolc sportágnak, amelyek közül néhány a szervezők jóvoltából bekerülhet a programba. A WAKO vezetése ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a sportágnak profi „lába” is legyen, amelyet a WAKO PRO koordinál. Galambos Péter szerint most jött el az ideje, hogy idehaza is életet leheljenek a WAKO PRO-ba. Fontosnak érzik ugyanis, hogy az amatőröknek a profi pályafutással duál életpályát biztosítsanak.

A Madárfészek Akadémián vasárnap 17 órakor kezdődő profi kick-box gálát szervező Royal Promotion vezetője, Jaroczkievicz Krisztián elmondta: az idén négy-öt eseménnyel kalkulálnak, de külföldi, illetve a kick-box mellett profibox gálákat is terveznek tető alá hozni.

A nyitó rendezvényen Busa Gabriella, az Exatlon Hungary második évadának női bajnoka, aki harmadik vb-aranyát követően vonult vissza az amatőr kick-box karriertől, a profik között is bizonyíthat. A címmérkőzés a full-contact szabályrendszer 55 kg-os súlycsoportjának világbajnoki címéért zajlik majd. Azért a bajnoki övért, amelyet 2018-ban a szintén magyar Rákóczi Renáta szerzett meg, majd egy évvel később sikerrel megvédett, mostanra viszont visszavonult. Rákóczi azonban nemcsak tétlen szemlélője lesz az utódjáról döntő csatának, az elmúlt időszakban tapasztalatával Busa felkészülését segítette, akinek a 12-szer kétpercesre tervezett ütközetben a lengyel bajnok Marta Pyra lesz az ellenfele.

A gálán a fő mérkőzést öt másik profi kick-box összecsapás előzi meg, amelyeken a sportág hazai elitjéből többek között ringbe lép Góman Renátó, valamint a tavaly nyáron a birminghami Világjátékokat is megjárt Pálfi Viktória. A Royal 01 elnevezésű rendezvény hivatalos mérlegelését szombat délután 17 órától tartják a Westendben. (MTI)

Fotó: TV2