Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A nemzetközi bokszszövetség perrel fenyegeti a NOB-ot

Bíróit beleegyezése nélkül kérte fel arra, hogy részt vegyenek a jövő évi párizsi olimpián, amelyről az IBA ki van zárva.

A NOB-bal hosszú ideje feszült kapcsolatban álló bokszszövetség hétfőn nyílt levelet tett közzé a honlapján Thomas Bachnak, a NOB elnökének, illetve a szervezet végrehajtó bizottságának címezve, amiben aggodalmának adott hangot „a NOB működését illetően a pártatlanság és átláthatóság tekintetében”.
Az IBA legfőbb problémája az, hogy a NOB úgy kereste meg az IBA bíróit és technikai személyzetének tagjait, hogy arról nem egyeztetett előzetesen vele, márpedig ezzel megsértette a két fél között 2019-ben kötött adatközlésről szóló megállapodást, illetve az adatkezelésre vonatkozó GDPR-szabályt. A bokszszövetség emlékeztetett rá, a 2019-es megállapodás kimondja, hogy az olimpiai bizottság a szövetségtől kapott személyes adatokat csak a szükséges ideig használhatta volna, azaz a tokiói játékok selejtezőversenyeire, az olimpiai boksztornára, azt követően pedig meg kellett volna semmisítenie. Az IBA-tól azóta a NOB nem kért ilyen adatokat, így felmerül a gyanú, hogy a bírók és egyéb technikai feladatokat ellátó személyek mostani megkeresése úgy történhetett, hogy a korábbi adatokat használta a bizottság. Illetve feltehető, hogy a NOB az IBA egyes munkatársaitól szerzett információkat.
– Az IBA ezért fenntartja a jogát arra, hogy egy illetékes bíróság előtt jogorvoslatot kérjen a NOB-bal szemben, egyúttal kártérítést kérjen a megállapodás megsértése, a szellemi tulajdona jogtalan használata, a GDPR megsértése, illetve a NOB által elkövetett egyéb jogsértések miatt – áll a közleményben.
A szövetség kitért arra is, hogy már többen nem dolgoznak az IBA-nál azok közül, akiket a NOB megkeresett, és el is fogadták a felkérést. Ráadásul lehetnek köztük olyanok, akiket a szövetségnél végzett szigorú átvizsgálások után távolítottak el, mint magas kockázatú személyeket. Az ilyen bírók – véli a szövetség – nagy veszélyt jelentenek a versenyek tisztaságára.
Az IBA-t – korábbi nevén AIBA-t – 2019-ben függesztette fel a NOB, ezért a sportág tokiói olimpiai küzdelmei, valamint a játékokat megelőző kvalifikációs sorozat is a NOB égisze alatt zajlott az IBA teljes kizárásával. A helyzet Párizs esetében sem változott, tavaly júniusban a NOB bejelentette, hogy nem fogja visszavonni a szövetség felfüggesztését. A 2028-as olimpia előzetes programjában pedig már nem is szerepel az ökölvívás. (MTI)